U trendu

Svako dete poslušaće roditelja koji govori ovih 10 zlatnih rečenica

U ljudskoj prirodi je da se ponašaju baš suprotno od onoga što su im rekli da rade, a deca nisu izuzetak.

Uprkos tome, možete odabrati prave reči i intonaciju kojom ćete uticati na dete i preusmeriti njegovo negativno ponašanje.

U nastavku su saveti koje možete iskoristiti za upravljanje neželjenim ponašanjem kod dece i fraze iz raznih situacija koje vam mogu pomoći u svakodnevnom životu, prenosi portal BrightSide.

1. Ako vaše dete odbije da jede ili dovrši obrok do kraja, recite: „Bravo, jedeš zdravo!“

Dobro je ohrabriti dete za svaku aktivnost pri jelu. Recite mu koliko se ponosite njim i ne nazivajte ga izbirljivim. To nije prava motivacija za malo dete.

2. Ako vaše dete ne želi da očisti sobu, recite: „Želiš li to da uradiš sam ili da ti pomognem?“

Normalno je da se iznervirate zbog nereda, ali teško da će im izrazi poput „Uradi to odmah! Rekao sam ti toliko puta!“ pomoći ili ih motivisati. Bolje je dati im opciju i ne terati ih.

3. Kad morate da idete, ali se detetu ne žuri, recite: „Želiš li da idemo sad ili za 10 minuta?“

Ponekad se deca mogu ponašati vrlo razmaženo i često mogu postojati situacije kada kasnite, a oni se jednostavno ne žele da se obuku ili ne žele da napuste kuću svog prijatelja. Možete im milion puta reći da požure, što zna biti jako frustrirajuće. Ali zapravo je bolje smiriti se i pitati ih lepo.

4. Ako vaše dete ne želi da sluša, recite: „Tvoje ponašanje mi govori da si previše umoran da bi danas išao napolje.“

Dečje ponašanje može puno toga da kaže o tome šta žele i kako se osećaju. Možda ne mogu direktno da kažu da im je dosadno ili da su umorni, ali plakanje, bacanje igračaka ili činjenica da vas ne slušaju pokazuju njihovo raspoloženje. Recite detetu šta mislite kako se oseća na osnovu govora njihovog tela.

5. Kad vaše dete želi još jednu igračku, ali vam je ponestalo novca, recite: „Dodajmo tu igračku na tvoju listu poklona za rođendan.“

Vaša slatka beba videla je još jednu igračku u prodavnici i zaista je želi, ali vaš budžet je ograničen. Nemojte reći: „Ne! Dosta!“ To bi moglo povrediti i odraslu osobu. Objasnite mu da ima dosta igračaka i da će ovu, koja mu se dopala, dobiti za rođendan ili Novu godinu.

6. Ako uvek ostavlja prljavo posuđe na stolu, recite: „Možeš li to molim te staviti u sudoper?“

Oni pojedu i pobegnu, ostavljajući vas da počistite nered. Nemojte im govoriti stvari poput „prestani s tim“, „to više nemoj da radiš“ ili „ne ostavljaj tanjir za sobom“. Bolje je izgovoriti stvari na pozitivan način.

7. Kad dete najzad učini ono što ste hteli, recite: „Hvala što si poslušao. Napravio si to jako dobro.“

Možda se nervirate ako dete ne sluša, ali ako napokon učini ono što ste hteli, nemojte zanemariti njegovo dobro ponašanje. To će ga motivisati da vas sluša u budućnosti.

8. Ako želite da vaše dete prestane s nečim, recite: „Možeš li da mi pomogneš da pročitam ovu knjigu (ili nešto drugo)?“

Dete se opet igra na opasnom mestu ili tačno ispred vas, dok pokušavate da završite posao do kraja. Ne tražite da prestane. Umesto toga preusmerite detetovu pažnju.

9. Ako želite da podstaknete samopouzdanje kod svog deteta, recite: „Napravio si to sasvim sam!“

Da biste poboljšali samopouzdanje svog deteta, podstaknite njegovo dobro ponašanje i nezavisnost. Važno je reagovati na dobar način, a to može motivisati dete da radi više dobrih stvari.

10. Pokažite ljubav. Čak i ako vaše dijete ne sluša, recite: „Volim te bez obzira na sve.“

Odgovor „bez zagrljaja i poljubaca“ na detetovo loše ponašanje neće popraviti situaciju, učiniti ga dobrim ili ga podstaći da vas sluša. Sednite tako da ste u njegovom nivou očiju i recite mu koliko ih volite.

Napišite komentar