Tate dobijaju minimalno 10 dana plaćenog očinskog odsustva

Evropski parlament je u četvrtak izglasao novu direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i staratelja, prema kojoj će muškarci imati minimalno 10 dana plaćenog očinskog odsustva nakon rođenja deteta i uvodi novo pravo na plaćeno odsustvo za staranje o bližim srodnicima.

Nova direktiva stupa na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU-a, a države članice imaju rok od tri godine unutar kojeg nova pravila moraju da unesu u svoja zakonodavstva, prenosi Miss7mama.24sata.hr.

Direktiva, između ostalog, predviđa najmanje deset radnih dana očinskog odsustva plaćenog isto kao bolovanje, dva meseca neprenosivog plaćenog roditeljskog odsustva pet dana godišnjeg odsustva za negovatelje i fleksibilnije uslove za rad, uključujući rad na daljinu.

Novim pravilima utvrđuje se minimalni standard od 10 dana očinskog odsustva za očeve nakon rođenja njihovog deteta uz naknadu u visini iznosa utvrđenog na nivou EU-a za porodiljsko odsustvo. Države članice mogu dati duže i bolje plaćeno odsustvo jer se na nivou EU-a propisuju samo minimalni standardi ispod kojih se ne može ići.

Pravila takođe predviđaju pravo na četiri meseca roditeljskog odsustva, od kojih su dva meseca neprenosiva s jednog roditelja na drugog. Uvodi se i novo pravo radnika, starateljsko odsustvo prema kojem će zaposleni imati pravo na pet radnih dana godišnje plaćenog odsustva za staranje o bližim srodnicima kojima je potrebna pomoć zbog zdravstvenih razloga.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike