U trendu

Gledanje TV-a zaglupljuje!

Televiziju već odavno nazivaju zaglupljujućom i već duže vremena se razmatra da li i u kojoj meri gledanje televizije smanjuje inteligenciju. Neki su smatrali da televizija zaista zaglupljuje, neki da može da dekoncentriše, ali ne i da zaista smanji nečiju inteligenciju. Međutim, sve donedavno to su bila samo pojedinačna mišljenja. Šta se promenilo?

Sprovedeno je istraživanje koje je trajalo 30 godina i u koje je bilo uključeno hiljadu dece s različitim poreklom, različitom inteligencijom i različitim navikama u gledanju televizije.

Evo do kojih se rezultata došlo.

Jedna od najočiglednijih stvari koje su se pokazale u toku istraživanja jeste da deca koja mnogo gledaju televiziju retko upisuju i završavaju fakultete. To se odnosi na decu različitih imovinskih stanja, tako da materijalni faktor nije presudan. Ako govorimo o završavanju fakulteta u roku ili i pre roka, pokazalo se da sedam odsto dece koja gledaju televiziju manje od sat vremena dnevno najviše kvalifikacije stiču do dvadeset i šeste godine. Sedam odsto se može učiniti kao mali procenat, ali ovde govorimo o zemljama poput Novog Zelanda, gde svakako nije uobičajeno da svako ide na fakultet ili da nastavi školovanje i nakon fakulteta.

Kao najpogubnije pokazalo se preterano gledanje televizije od ranog detinjstva. Istraživanje je pokazalo da čak i veoma inteligentna deca, koja su uz to iz dobrostojećih porodica (dakle, definitivno bi trebalo da budu dovoljno pametna za fakultet i da im novac ne predstavlja problem za upisivanje), koja puno gledaju televiziju, ređe stiču višu stručnu spremu.

Zbog čega je to tako? Naučnici imaju sledeća objašnjenja. Kao jedno, deca gledaju televiziju umesto da u to vreme rešavaju domaće zadatke i obnavljaju školsko gradivo. Ona pred televizorom provode vreme koje bi mogla da provedu u učenju, čitanju, druženju s prijateljima… Kao drugo, preterano gledanje televizije dovodi do poremećaja pažnje i ponašanja, što štetno utiče na uspeh u školi – deca imaju smanjenu sposobnost praćenja nastave i agresivnija su.

Ovo je prvo istraživanje koje je pratilo decu sve do odraslog doba. Moguće je da će biti još takvih istraživanja. Dok ne stignu novi rezultati, možda ne bi bilo loše da ograničite vreme koje vaši mališani i vi provodite ispred televizora – postoji još mnogo lepih i zanimljivih stvari koje možete da radite i koje ne samo da ne zaglupljuju već povećavaju šanse za uspeh u svim oblastima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar