U trendu

Trudna, a bez želje za drugim detetom

 

Imati decu je predivno – onda kada ih želite. Česta je ideja, kada se radi o paru s jednim detetom, da bi bilo baš lepo kada bi to dete dobilo mlađeg brata ili sestru. Ideja je česta, ali to nije uvek želja roditelja (ili nemaju mogućnosti za još jedno dete), ili nekad nije želja jednog od roditelja. Recimo, par se (možda na njeno insistiranje) dogovori da koriste zaštitu, ali ona ipak zatrudni – a drugo dete ne želi. On bi se radovao još jednom detetu, zbog njene želje je prihvatio korišćenje kontracepcije, ali ona još jedno dete ne želi. Šta učiniti u takvoj situaciji?

Ono što je praktično kliše za takvu situaciju jeste da se njegov život i nije nešto mnogo promenio otkako je dobio dete. Dobro, raduje se on što je postao tata, ali većina obaveza je i dalje na majci. On i dalje ide na posao, i dalje se viđa s prijateljima, a ona najveći deo vremena provodi kod kuće, „vrteći se“ oko deteta. Taman kada je dete dovoljno poraslo da se usudi da ga nekome poveri na čuvanje – nova trudnoća. Partner se obraduje, ali ona vidi samo gomilu novih obaveza koje će joj se natovariti na vrat, a više se i ne seća kada je učinila nešto za sebe, kada je ona uživala u nečemu. Šta tad?

Za početak, ne zapadati u još jedan kliše ovakve situacije – nedostatak komunikacije među partnerima. Ona je nesrećna, da, ali o svojoj nesreći partneru uglavnom ništa ne kaže, pa on ostaje u uverenju da je ona srećna što je ceo dan kod kuće s detetom. Zato je prvi korak taj da se razgovara s partnerom (bez optuživanja) i da mu ona stavi do znanja da je nezadovoljna svojim životom takvim kakav je. Onda počinje dogovaranje.

Recimo, dogovor o tome da on na jedno veče nedeljno preuzme brigu oko deteta koje imaju, dok će ona izaći sa svojim društvom, ili već na neki način odvojiti to veče samo za sebe (tako će se i on više zbližiti s detetom). Dogovor da im povremeno neko pričuva dete, dok će njih dvoje izdvojiti vreme samo za sebe kao par; dogovor da on preuzme na sebe deo kućnih obaveza, ako je to moguće. Ukoliko se dogovore da ona održi i drugu trudnoću, neophodan je i precizan dogovor o tome koje će čije obaveze oko nove bebe biti kako ne bi ponovo sve spalo na nju.

Uz ovakve dogovore stvari bi trebalo sasvim lepo da funkcionišu i da oboje mogu da budu zadovoljni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar