Zaljubljeno dete

Foto: Gadini/Pixabay.com

Vaše dete – svačije dete, zapravo – zaljubiće se jednog dana. Neki se prvi put zaljube ranije, neki kasnije, ali prva (i sve ostale) ljubav još nikog nije zaobišla. Toga ste svesni i to i očekujete – jednog dana. Nekako, većina roditelja očekuje da će zajedno sa svojim detetom preboleti prvu ljubav i očekuje da se to desi kad dete bude u pubertetu (a i tada bude neka vrsta šoka – kad vam je dete pre poraslo?). Ono na šta se ne pomisli kad se kaže “zaljubljeno dete” jeste to da se dete može zaljubiti i znatno ranije, recimo, sa sedam godina, ili čak i sa pet.

Naravno da dete od sedam godina neće voleti na isti način kao i tinejdžer ili tinejdžerka, ali ni pubertetlija neće biti zaljubljen na isti način kao odrasla osoba. Ipak, biće zaljubljen, baš kao što čak i prilično malo dete može biti zaljubljeno. Tu ne bi bilo loše paziti da se ne napravi greška.

Greška koju će neki roditelji napraviti jeste da zaljubljenost svog sedmogodišnjeg deteta ne shvate ozbiljno. To im deluje smešno, pa nekad čak, nakon što im se ćerkica poveri da se zaljubila u svog vršnjaka iz komšiluka, tu priču koriste za uveseljavanje rođaka i prijatelja. Zbog čega je loše postupiti na ovakav način? Zato što, ako se rugate detetu koje gaji nežna osećanja prema nekome, dete može da se povuče, zatvori u sebe i da smatra da je ljubav nešto nepoželjno i ružno. Takvo uverenje može zadržati i kad odraste.

Tačno je da nisu baš velike šanse da od te prve dečje ljubavi nastane nešto trajno, ali je to ipak otvaranje jednog važnog polja ljudskog života i kao takvo ga treba poštovati. Zato, ako vam se dete poveri da se zaljubilo, bez obzira na to koliko je malo, pažljivo ga saslušajte, a zatim mu otkrijte “tajne ljubavi” na način prikladan za njegov uzrast.

Ukoliko želite, možete priču početi sa pčelicama i leptirićima, ali bi bilo dobro da je obavezno završite sa devojkama i mladićima. Još bolje je ako tome možete da dodate i sopstvena “ljubavna iskustva” iz osnovne škole – tako ćete se još više zbližiti sa svojim detetom i ono će steći još veće poverenje u vas. Onda se, i kad poraste i kad dođu one zrelije ljubavi, neće ustezati da vam se poveri i da zatraži vaš savet.

Ostavite komentar