Zavirimo u mozak deteta: evo kako ono razmišlja

Svakog roditelja ili staratelja muči šta njihova deca razmišljaju o tome šta žele biti kada odrastu, koja su im životna interesovanja i ciljevi. Pre svega, svakog roditelja interesuje da li su oni uzor i heroji u očima njihove dece i da li su svojoj deci pružili sve preduslove za kasniji samostalan život.

Dosadašnja istraživanja o interesovanjima i razmišljanjima dece sa 5 do 10 godina života, kao i različitosti u shvatanjima dečaka i devojčica – donose mnogo protivrečnosti i nelogičnosti, pa takva istraživanja nisu uspešna.

Novo istraživanje je na osnovu svih dosadašnjih analiza i studija pokušalo da okvirno prikaže šta je to što interesuje decu i kakva su njihova razmišljanja.

Podaci pokazuju da u proseku deca u šestoj godini počinju da iskazuju prve prave znake interesovanja za određenu oblast ili aktivnost. Uticaj porodice i okruženja oblikuje razmišljanja dece i njihovo prvo usmeravanje na životne želje. Primećeno je da su devojčice nešto podložnije uticaju okuženja od dečaka, kao i da one više obraćaju pažnju na ponašanje i izgled starijih devojčica, neretko ih i kopiraju.

Nažalost, istraživanje navodi i da fizički izgled ima veliku ulogu u razmišljanju dece, kao i da puno utiče na samopouzdanje dece, više kod devojčica nego kod dečaka. Obraćanje na fizički izgled kod devojčica počinje već u prvom razredu osnovne škole, dok je kod dečaka to prisutno od trećeg razreda.

Po pitanju interesovanja za određeni predmet u školi deca imaju različita mišljenja. Zadaci i testovi iz različitih oblasti najbolji su pokazatelji šta svako dete zna i šta ga interesuje.

Međutim, istraživanje navodi da najviše samopouzdanja i samopoštovanja kod dece dolazi iz porodice. Nizak nivo samopouzdanja može dugoročno uticati i na obrazovanje deteta i kasnije na izbor nastavka školovanja i na kraju sopstvene karijere.

Zbog toga se savetuje svim roditeljima da preduzmu sledeće preporučene aktivnosti i za svoju decu:

1. Neka deca znaju da ukoliko budu pametna sve mogu da ostvare u životu.

2. Tretirajte i sinove i kćeri na isti način.

3. Obratite pažnju na program koji deca gledaju na TV-u, tabletima ili računaru. Program koji gledaju iskoristite za objašnjenje u obrazovne, poučne ili naučne svrhe.

4. Razgovarajte sa decom o nekoj uspešnoj ženi ili muškarcu iz susedstva ili okoline. Navedite nju ili njega kao uzor i saslušajte njihova mišljenja. Vaše razmišljanje o uzorima biće osnovne smernice za razmišljanje vašeg deteta o uzorima.

Međutim, najveći uzor deteta su ipak roditelji. Ukoliko oni imaju samopoštovanje, doslednost i kulturu, detetovo razmišljanje će biti sa puno samopouzdanja i pozitivnog razmišljanja o budućnosti.

Napišite komentar