U trendu

280 godina od rođenja Dositeja i 15 godina Zadužbine

BEOGRAD – Zadužbina „Dositej Obradović“ organizovala je danas svečani program povodom 280 godina od rođenja velikog srpskog prosvetitelja i 15 godina od osnivanja Zadužbine koja nosi njegovo ime kao i štampanje dve brošure “ Beograd – stopama Dositeja“.

Upravnica Zadužbine Mirjana Dragaš predstavila je i turističku mapu sa obeleženim mestima koje je Dositej posetio, kao i plan Beoigrada na kome su obeležena mesta gde je živeo i radio dok je boravio u Beogradu.
Ova manifestacija posvećena Dositeju , naglasila je upravnica Dragaš, organizovana je u okiru Evropskih dana kulturne baštine .

Nakon što je operska pevačica Tanja Andrijić otpevala čuvenu Dositejevu pesmu „Vostani Serbije“, koja je himna Zadužbine, publici koja je ispunila novoopremljenu salu Zadužbine se obratio profesor emeritus i predsednik Upravnog odbora Zadužbine Dušan Ivanić, koji je napomenio da je prostorije koje je Srbija ustupila Zadužbini da budu njen dom projektovao arhitekta koji je bio u srodstvu s Dositejem.

On je ukratko objasnio koji su ciljevi Zadužbine i naveo neke od najvažnijih manifestacija koje su organizovalai tokom proteklih 15 godina, od obnavljanja rodne kuće Dositeja u Čakovu, preko objavljivanja njegovih sabranih dela do brojnih naučnih skupova posvećenih njegovom stvaralaštvu.

Dimitrije Obradović (crkveno ime Dositej) rođen je u Čakovu 1739. ili 1742. a umro je u Beogradu, 28. marta 1811[2]). Bio je srpski prosvetitelj i reformator revolucionarnog perioda nacionalnog buđenja i preporoda. Bio je osnivač i profesor Velike škole, preteče Beogradskog univerziteta. Dositej je bio prvi popečitelj (ministar) prosvete u Sovjetu (vladi Srbije).
Rođen je u rumunskom delu Banata tadašnje Austrije. Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo na putovanja po celoj Evropi, gde je primio ideje evropskog prosvetiteljstva i racionalizma. Ponesen takvim idejama radio je na prosvećivanju svog naroda, prevodio je razna dela, među kojima su najpoznatije Ezopove basne, a potom je i sam pisao dela, prvenstveno programskog tipa, među kojima je najpoznatije „Život i priključenija“.

Njegovi ostaci počivaju u Beogradu, na ulazu u Sabornu crkvu, iako je njegova izričita želja bila da bude sahranjen pored Hajdučke česme u beogradskom Košutnjaku.

Glumica Rada Đuričin je na današnjoj svečanosti čitala odlomke iz Dositejevih knjiga i njegov govor prilikom otvaranja Velike škole.

Trio violina, gitara i violončelo izveo je pesme i kompozicije koje su bile popularne u Srbiji početkom 19. veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar