U trendu

3D izložba ikonostasa Teodora Kračuna u Galeriji Matice Sropske

Galerija Matice srpske u Novom Sadu priredila je za svoj 172. godišnjice osnivanja interaktivnu izložbu ikonostasa i ikona slikara Teodora Kračuna, koje su zahvaljujući saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i odsekom za animaciju i inžinjerstvo, predstavljene i uz pomoć 3D modela.

Izložba će za posetioce biti svečano otvorena u petak, 18. oktobra u 19 sati, kada će biti i svečanom sednicom obeležen Dan Galerije Matice srpske.

Sama izložba zasnovana je na monografskoj studiji profesora Miroslava Timotijevića koji je nedavno preminuo, ali je Galeriji Matice srpske praktično ostavio u amanet da tu studiju izdaju i prenesu je iz reči na zidove galerije u obliku izložbe.

Monografsku studiju o Teodoru Kračuna, u izložbu je pretočio profesor na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu Vladimir Simić. Kračun je umro u Sremskim Karlovcima 1781. godine, a slikao je ikonostase i ikone.

Direktorka galerije Tijana Palkovljević Bugarski rekla je da su se odlučili da u toj izložbi ne predstave samo rad Kračuna koji je dostupan u galerijama i muzejima, već da u prostor donesu „ono što nije tako lako dostupno i vidljivo, a tu njegova dva najvažnija ikonostasa iz Sremske Mitrovice i Sremskih Karlovaca“.

„Kroz upotrebu digitalizacije, odnosno novih tehnologija, uspeli smo da ta dva ikonostasa predstavimo nekim novim rešenjima u prostoru i pokažemo koliko je Kračanovo stvaralaštvo važno, te koliku ulogu ima u razvoju celokupne srpske umetnosti novijeg veka“, rekla je Palkovljević Bugarski.

Novi način prikaza ikonostasa podrazumeva 3D modele je moguće promatrati izbliza uz pomoć tableta. U prostoru izložbe postavljeni su i digitalni paneli koji posetiocima omogućavaju da uvećaju i probliže i najsitnije detalje sa ikonostasa, koji inače nisu vidljivi u samoj crkvi, zbog osvetljenja, visine i drugih faktora.

Direktorka marketinga i PR-a Vojvodjanske banke Miljana Mićanović, rekla je da ta banka još od 2016. godine podržava rad Galerije Matice srpske kroz projekat „Odgovorno u kluturi“, a ta saradnja se prirodno nastavila i ove godine.

„Veoma smo zadovoljni što smo dobili priliku da podržimo jedan ovako inovativan način prikaza umetničkih dela. U pitanju je multimedijalni prikaz ikonostasa Teodora Kračuna iz Saborne crkve u Sremskoj Mitrovici i u Sremskim Karlovcima. Poptuno smo zadovoljni načinom na koji je to nasledje prezentovano“, rekla je Mićanović.

Ona je kazala da se vrednost ovakvog projekta ne oslikava u novcu, već se Vojvodjanska banka trudi da i kroz sve druge aktivnosti, bude primer i drugim kompanijama u Srbiji da se uključe u podršku kulturi.

„Mi se trudimo da kroz obaveštavanje javnosti i usmeravanje na podršku u kulturi, za koju smatramo da je veoma važna za našu zemlju, motivišemo i druge kompanije da slede ovaj primer, i da sa nekim drugim kulturnim institucijama, doprinesu da se dela iz bogate kulturne baštine Srbije prikažu široj javnosti“, dodala je Mićanović.

Autori izložbe i domaćini priredili su za novinare, kao prve posetioce ove interaktivne izložbe, specifičan koktel dobrodošlice, na kojem su poslužili gulaš i kolače iz vremena kada su Kračunove ikone nastajale. Kolači sa jabukama napravljeni su baš po njegovom receptu.

Izložba će biti otvorena do 23. februara 2020. godine.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Vojvodjanska banka OTP grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.