U trendu

5 IZNENAĐUJUĆIH razlika između „Igre prestola“ i romana koji su inspirisali seriju

Neke razlike su male a neke su toliko velike da bi neko ko je čitao romane imao problem da vidi bilo koju sličnost. Ovde ćemo navesti njih pet, mada je spisak naravno, mnogo duži.

1. Ime
“Igra prestola“, koji serija ima, naslov je prvog romana iz serijala “Pesma i vatre“. Zbog efektivnosti tog naslova, a i da bi se napravila razlika između serije i romana, produkcija je zadržala ovo kao zvanično ime.

2. Likovi
Neki likovi su verno preneti na platno, kao što su na primer Ned Stark, Tirion Lanister ili Deneris ali neki se razlikuju dosta od knjiškog originala. Ketlin Stark, Misandei,Sivi Crv, Ed Tolet… samo su neki od likova koji su potpuno izmenjeni. Isto tako, produkcija je dala sebi slobodu da likovima menja i godište – tako da u knjizi Džon Snežni ima šesnaest godina kada postaje Zapovednik Noćne straže a Arja ima jedva četrnaest. Mnogi sporedni likovi su zbog upotrebe umetničke slobode ubačeni u seriju, dok ih u knjizi nema.

3. Beli hodači
Glavni protagonisti serije, rasa zlih humanoidnih čudovišta sa Severa, razlikuju se bitno od zamisli Džordža Martina. Najpre, njihovo originalno ime je Tuđini, dok se Beli Hodači koristi za leševe koje je njihova magija vratila u život. Zatim, dok su knjigama oni graciozna bića odeveni u oklope od leda, u seriji su prikazani kao vrlo ružni, odeveni u čudne oklope. Takođe, njihov vođa, Noćni kralj se u knjigama maltene pominje, osim u starim legendama i to kao čovek koji se priklonio uticaju Tuđina.

4. Gvozdeni presto
Dizajn gvozdenog prestola, kako ga je zamislio Džordž Martin sasvim je drugačiji od onog iz serije i to je jedna od retkih stvari koje je pisac kritikovao. Originalni Gvozdeni presto više liči na grotesknu gomilu šiljaka nego na skladni objekat na koji smo navikli u seriji.

5. Osma sezona 

Romani Džordža Martina pokrivaju radnju prvih šest sezona i deo sedme. Produkcija je morala da nastavi bez knjiškog predloška i ta njihova odluka je među fanovima predmet spora pošto neki zameraju da je kvalitet radnje opao.

Međutim, kako pisac već pet godina ne izdaje novi roman, tvorci serije su na ovo bili primorani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.