U trendu

Adam Zagajevski dobitnik nagrade „Književni plamen“

PODGORICA – Poljski književnik Adam Zagajevski dobitnik je međunarodne nagrade „Književni plamen“ za 2018. godinu, saopštila je danas izdavačka kuća „Nova knjiga“.

Odluku je doneo žiri kojim je predsedavao veliki peruanski i svetski pisac Mario Vargas Ljosa, a članovi su bili profesori Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i direktor i urednik „Nove knjige“ Predrag Uljarević.

„Zagajevski je pesnik i mislilac, znalac kultura i posrednik iskustva evropskog Istoka i Zapada“, konstatovao je žiri.

Rođen u Sovjetskom savezu, zapravo Ukrajini, odrastao i školovao se u Poljskoj, živeo je i radio, bio u posebnoj vrsti izbeglištva, u Francuskoj, Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, Zagajevski je više godina bio kandidat za Nobelovu nagradu.

„On je visoko nagrađivani svetski, evropski i poljski pesnik, vrsan esejista, prevodilac pa i prozaik, pisac oštre ali ne i besomučne kritike, dalek stereotipnom odnosu i prema prošlosti i političkoj sadašnjici, oštar kritičar svoji prethodnika, velikih poljskih pesnika, ali i neko ko je umeo da odbaci svoje mladalačke zablude i preterivanja“, ocenio je žiri.

Zagajevski je, kako se navodi u obrazloženju, posvedočio volju da stvaralački i samokritički, šireći kulturne osnove, vidi i svet i sebe.

U delu Zagajevskog, naglašava žiri, velika književna imaginacija je zatečena u rečima koje čuvaju najbolju tradiciju percepcije i refleksije u otmenosti i odmerenosti lirskog izraza.

„Književni plamen je tako nagrada koja ukazuje na još jedan umetnički bitan opus, na dela i autora koji jasno pokazuju šta je vrednost umetnosti, šta je njeno pozvanje i u savremenom svetu, kako umetnost i kritički stav samo kada idu zajedno čine skladnu vrednosnu celinu“, stoji u obrazloženju.

Nagrada će autoru biti uručena početkom 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar