U trendu

Afro festival od 28. do 30. juna u Muzeju afričke umetnosti

BEOGRAD – Afro festival okupiće ove godine poštovaoce afričke umetnosti i folklora od 28. do 30 juna u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, a ulogu počasnog gosta Festivala preuzima Arapska Republika Egipat.
Ovaj festival jedna je od najznačajnijih manifestacija Muzeja afričke umetnosti, a organizuje se od 1997. godine.

Manifestacija predstavlja jedinstven događaj u Srbiji i širem regionu koji je s vremenom postao prepoznatljiv po atmosferi istinske kosmopolitske svečanosti.

Tokom Festivala se organizuju izložbe i predavanja, koncerti, razgovori i putopisni programi, projekcije filmskog materijala o umetnostima i kulturama Afrike, muzičke i likovne radionice, kao i javna vođenja kroz muzejske postavke.
Početak ovogodišnjeg Afro festivala obeležiće svečano otvaranje izložbe „Pod lupom: Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“, 28. juna u Muzeju afričke umetnosti. Na ovoj postavci, prvi put na jednom mestu, biće izloženi neki od najvrednijih i do sada retko ili nikada izlaganih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije – Gradskog muzeja Vršac, Gradskog muzeja Sombor, Gradskog muzeja Subotica, Muzeja Srema, Narodnog muzeja Užice, Muzeja grada Beograda, Muzeja Jugoslavije, Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Beogradu, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu kao domaćina izložbe i nosioca projekta.

Izložba je priređena je u znak obeležavanja 111 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta i otvoriće je Amr Alguvejli, ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji.
Durbar, dan prijateljstva, muzike i plesa, organizuje se poslednjeg dana festivala, u nedelju, 30. juna, kao vrhunac festivalske svečanosti.

Tog dana Muzej afričke umetnosti okuplja sve predstavnike afričkih zemalja u Beogradu, širu internacionalnu i lokalnu zajednicu, kao i brojne ljubitelje afričke kulture i umetnosti.

U bašti muzeja, kroz umetnost, zanate, suvenire, ali i kulinarske specijalitete, beogradskoj javnosti i turistima se predstavljaju ambasade Egipta, Konga, Gvineje, Libije, Maroka i Tunisa, kao i konzulati Namibije i Jamajke.
Nakon obraćanja ambasadora Alguvejlija, nastupiće egipatska plesna trupa Reda, koju je, daleke 1959. godine osnovao ugledni profesor i koreograf Mahmud Reda.

Ova trupa, koja nastupa pod okriljem Ministarstva kulture Egipta, u svojim atraktivnim nastupima izvodi plesove karakteristične za različite egipatske regione, od obale Crvenog mora, preko Nubije i Gornjeg Egipta, do onih koji se mogu videti u nomadskim zajednicama i seoskim sredinama.

Kao i svake godine, veliko interesovanje javnosti privlači nezaobilazni Afrički bazar – prodajna izložba predmeta iz različitih krajeva Afrike: maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batike, nakit, kao i dekorativne predmete za enterijer.

Posebnost ovogodišnjeg bazara jeste i prvo učešće Nacionalne umetničke galerije Namibije.

Uz podršku Konzulata Namibije u Srbiji, saradnja između ove vodeće nacionalne ustanove kulture Namibije i beogradskog Muzeja afričke umetnosti, predviđa razmenu gostujućih izložbi u toku naredne godine, povodom obeležavanja 30 godina nezavisnosti Namibije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar