U trendu

Aleksandrov: 30. rođendan slavimo u Beogradu

Posebno smo srećni što ćemo 30 rođendan našeg pozorišta proslaviti baš u Beogradu, u prijateljskoj Srbiji, kazao je Jurij Aleksandrov reditelj opera „Ne samo ljubav“ Rodiona Ščerdina i „Veridba u manastiru“ Sergeja Prokofijeva, koje će ansambl Opere Sankt Peterburga 24. i 26. juna izvesti na sceni beogradskog Madlenianuma.

Publika će prvo imati prilike da pogleda „Ne samo ljubav“ 24. juna, a dva dana kasnije i „Veridbu u manastiru“.

Aleksandrov je na konferenciji za medije održanoj u beogradskom Žepter hotelu napomenuo da je opera „ne samo ljubav“ nastala prema motivima pripovedaka Sergeja Antonova.

Ovo delo kompozitor Rodion Šćerdin posvetio je pokojnoj suprzi, velikoj ruskoj balerini Maji Pliceskoj.

“ Ne znam da li ste vi u Srbiji imali Kolhoze. U ŠSR-u su oni postojali i grupa ljudi je obrađivala zemlju u tim specifučnim zadrugama. Nadam se da će publika uspeti da razume svu tu problematiku koju obrađujemo u operi. Ovo delo je posvećeno ljubavi i u njemu je žena glavni lik. Ta žena rukovodi zadrugom i ona nema lični život. Sve nosi na svojim leđima. Kada je delo nastalo nije bilo ni shvaćeno ni prihvaćeno. Tada u Sovjetskom Savezu nije bilo seksa i niko nije zeleo da prihvati erotiku. To je jednostavno bilo zabranjeno“ kazao je Aleksandrov.

Prema njegovim rečima na premijeri opere „Ne samo ljubav“ publika je ostala uzdržana jer je gledala samu sebe u ogledalu.

“ Bili su to radnici i seljaci koji su vikali bolji smo od careva i kraljeva. Smatram da svaki čovek na svetu ima prava na ljubav i na život i naša opera upravo o tome govori. Opera je izvođena u različitim delovima sveta i svuda je prihvaćena izvanredno. Naši umetnici sa velikim nadahnućem izvode delo koje je neka vrsta lične karte Opere iz Sant Peterburga.“ kazao je Aleksandrov.

Cenjeni reditelj je za Prokofijevo delo „Veridba u manastiru“ rekao da je vrlo zahtevna komedioja koja počinje na pozorišnoj akademiji.

„U njoj naši umetnici isprobavaju uloge i kostime likova koje oživljavaju na sceni. Naš ansambl je veoma mlad. Naši umetnici u proseku imaju 26 godina. Svi u ovoj predstavi pevaju i igraju. Trudio sam se da operu režiram na principima televizijskog spota kako bi se publika što više svojom reakcijom ukljkučila u predstavu. Malo sam osavremenio tekst uvodeći sponzora predstave u dranaturgiju.“ kazao je Alekasandrov.

Direktorka pozorišta i opere Madlenianum Branka Radović podelila je okupljenim novinarima nevericu da je realizacija ovkavog događaja moguća.

„Svi uvek pitaju kako je do naše saradnje došlo. Videla sam da neki ruski reditelj režira u Skali, Parizu, Minhenu i poželal da neku od naših predstava režira u Madlenijanumu i on je to učinio čak sa dve predstave. Klasična dela „Travijatu“ i „Pajace“ obradio je moderan način.“ kazala je Radović.

Ona je kazala da su se dugo dogovarali oko režije neke ruske opere.

„Aleksandrov je predložio da gostuje Opera Sant Peterburga i brzo smo se dogovorili“ kazala je Radović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.