U trendu

Amerikanci traze od Zagreba da podrzi film o Jasenovcu

BEOGRAD – Izaslanik Stejt departmenta za Holokaust Tomas K. Jazgerdi zatrazio je od hrvatske ministarke kulture da se sastane s nasim rediteljem Predragom Gagom Antonijevićem i pomogne mu u realizaciji filma o zlocinima u Jasenovcu.

Pismo s takvom molbom ministarki Nini Obuljen Korzinek Jazgerdi je uputio jos u martu, nakon sto je Antonijevića upoznao u Vasingtonu. U pismu kojim americki zvanicnik trazi podrsku hrvatske vlade za film „Dara iz Jasenovca“, on predstavlja opus Antonijevića, nabraja njegove fimove, pominje saradnju s Oliverom Stounom i Denisom Kvejdom i prenosi ministarki da mu je Antonijević rekao da mu je vazno da se njegov film bazira iskljucivo na cinjenicama.

Producent filma Maksa Catović za Kurir je potvrdio autenticnost pisma, a beogradski dnevnik pise jos da iza tog projekta stoji americki ekspert za Holokaust Majkl Berenbaum, a da je producent Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana.

Trenutno je, inace, u toku snimanje u Beloj Crkvi, dok su kasnije planirana snimanja i u Hrvatskoj.

U glumackoj ekipi su Marko Janketić, Igor Đorđević, Vuk Kostić…a uloge su poverene i malisanima iz Kozarske Dubice. Srbija ovaj film finansira sa 2.300.000 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.