U trendu

Amerikanci u knjižarama najčešće kradu dela Čarlsa Bukovskog

Pablišer vikli”, esnafski list za izdavače i knjigu uopšte u Americi, došao je na ideju da istraži koji se pisci nalaze na listi autora najčešće kradenih knjiga u knjižarama SAD-a i dobio zanimljive odgovore da su to vrhunski autori, a prvo mesto među njima zauzima Čarls Bukovski.

Svako bi očekivao da se najviše kradu neki aktuelni hitovi, ali se pokazalo da lopovi u knjižarama imaju veoma istančan ukus i knjige Bukovskog su konstantno najviše kradene iako su od njegove smrti prošle 23 godine.

Bukovski, pesnik, pripovedač i romanopisac, karakterističnog eksplicitnog, sirovog, ponekad čak i vulgarnog književnog izraza kojim opisuje junake sa margina američkog društva, ima tu čast da se njegova dela drže na posebnim pozicijama u knjižarama. Tako se u prodavnicama jednog od najpopularnijih knjižarskih lanaca u SAD „Barnes & Noble”, dela Bukovskog drže na polici iza kase.

Na drugom mestu nalaze se naslovi takođe davno preminulog Vilijama Barouza, koji se smatra jednim od najekscentričnijih autora. Neobičnom harizmom i mračnim pogledom na svet i život inspirisao je brojne umetnike. Njega su obožavali Bob Dilan, Peti Smit i Kurt Kobejn.

Treću poziciju zauzima Pol Oster, pisac „Njujorške trilogije”, a na četvrtom je Britanac Martin Ejmis, autor romana „Rejčelini zapisi”, „Londonska polja”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.