U trendu

Amserdamski Rajhsmuseum restaurira „Noćnu stražu“

AMSTERDAM – Ekipa restauratora koja je dobila zadatak da vrati u prvobitno stanje čuvenu sliku Rembranta van Rijna „Noćna straža“ nazvala je taj zadatak: „Operacija Noćna straža“, jer ceo poduhvat podseća na oraganizaciju neke komplikova vojne operacije.
„Stručnjaci za restauraciju i istoričari umetnosti Rajhsmuzeja (Rijksmuzeum) sami su dali naziv poduhvatu“, izjavio je Tako Dibits, generalni direktor najznačajnijeg holandskog muzeja.
Danas tačno u 9 časova, kada se otvaraju vrata Rajhsmuzeja za publiku, započinje najveća i najkomplikovanija restauracija slike koja pripada Holandiji.
U specijalno kontruisanom staklenom prostoru tim od 12 stručnjaka radiće na restauraciji slike da bi joj vratili nekadašnju lepotu.
Restauracija će se izvoditi pred publikom u zgradi koja je sagrađena 1885 . kao „katedrala umetnosti“ i gde je „Noćna straža“ zauzimala najistaknutije mesto u počasnoj galeriji za najdragocenije eksponate i taj rad na restautaciji slike snimaće se za televiziju da bi kasnije mogao da se prikazuje širom sveta.

Osim što će slika biti konzervirana da bi mogla da krasi muzej za generacije koje dolaze, stručnjaci će, koristeći najsavremeniju tehiku pokušati da potpuno uklone tragove koji su ostali nakon što je jedan holandski učitelj nožem rasekao platno. Rez je 1975. uklonjen i to mesto je restaurirano, ali ipak se vide tragovi noža.
Staklena kutija u kojoj će se odvijati radovi na konzervaciji i restauraciji je sklapana protekle dve sedmice. Sliku „Noćna straža“ inače svake godine dolazi da vidi dva miliona posetilaca. Sliku će preneti u staklu kocki 25 radnika, jer je teška 337 kilograma
„Noćna straža“ je do sada pomerana samone koliko puta za proteklih 150 godina. Poslednji put je preneta u bunker koji je izgrađen ispod pešcanih dina na južnoj obali Holandije kada je počeo Drugi svetski rat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.