U trendu

Andrićeva nagrada Dragoslavu Mihailoviću i Jahini Guzelj

BEOGRAD, 12. decembra (Tanug) – Dragoslav Mihailović i Jahina Guzelj ovogodišnji su dobitnici književne „Velike nagrade Ivo Andrić“ Andrićevog instituta u Andrićgradu.

Nagradu za životno, književno stvaralaštvo koje predstavl?a ukupni doprinos književnosti i kulturi, dobio je Mihailović, a Guzeljova za najbolju knjigu, „Deca Volge“, objavljenu tokom godine, saopšteno je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili članovi žirija, režiser Emir Kusturica, akademik Jovan Delić, književnik Muharem Bazdulj i književni kritičar Želidrag Nikčević.

Kako prenosi Srna, Kusturica je rekao da je ova nagrada najbolji izraz ideje da se književnost predstavi kao internacionalna kategorija, a takođe i ime Ive Andrića, koji je u svakom pogledu bio čovek internacionalnog značaja.

„Naša želja se realizuje peti put, nagrade su dobijali veliki pisci iz Kine, po našem mišljenju, oni koji su te godine pisali najbolje knjige, kao i naši pisci. Srećan sam što se ove godine pogodilo da jedan veliki pisac dobije nagradu za životno delo, Dragoslav Mihailović“, rekao je Kusturica.

S druge strane, dodao je on, nastavljena je tradicija Instituta da se nagrađuju i stranci, pa je u ovom slučaju nagradu za najbolju knjigu dobila Jahina Guzelj za roman „Deca Volge“.

Kusturica je rekao da je izuzetno srećan što se ova nagrada dođeljuje praktično na dan srpskog prosvetitela Svetog Save, Savindan, 27. januara, te najavio da će to biti svetkovina kao i uvek.

Jovan Delić rekao je da je Mihailović dobio nagradu za celokupni prozni i dramski opus, ističući da se već sa prvim knjigama, „Frede, laku noć“ i „Kad su cvetale tikve“, uvrstio među vodeće srpske pisce.

Postao je, naveo je Delić, klasik srpske književnosti i rodonačelnik cijele prozne orijentacije nazvane „proza novog stila“.

On je dodao da se Mihailović u svojim knjigama usmerio na živu reč, na glas junaka, po pravilu nesrećnika i autsajdera, koji govori slengom, dijalektom, a najbolje pripovietke i romani su ispričani u prvom licu.

Delić je povodom nagrađene knjige „Deca Volge“ Jahine Guzelj, ruske spisateljice i rediteljke tatarskog porekla, rekao da ona u originalu glasi „Deco moja“, kako se obraćala ruska carica Katarina Velika precima povoloških Nemaca, koji su se na njen poziv doselili u Rusiju.

Podsetio je da ona u svom romanu priča o Jakobu Bahu, učitelju nemačkog jezika i darovitom piscu bajki, obuhvatajući dvadesetak godina izuzetno burne i dramatične ruske i sovjetske istorije od 1918. do 30-ih godina prošlog veka, kroz život nemačke autonomne zajednice na Volgi.

„Sve je naše na drugoj obali – napisao je Ivo Andrić. A junak Jakov Bah na drugo obali pronalazi ljubav, ženu, usvojenu kćerku i usvojenog sina. Ali, druga obala uvek prevali i obećava nadu“, rekao je Delić.

Bazdulj je rekao da su se članovi žirija lako dogovorili ko će biti nagrađen, i dodao da je Jahina Guzelj najmlađa nagrađena ovom nagradom, kao i da očekuje da će odluka da ona bude nagrađena biti proročanska, jer Guzeljova tek treba da napiše svoja najbolja dela.

Nikčević je rekao da je Mihailović obeležio jednu epohu, a da je Guzeljova velika senzacija na književnoj sceni.

Andrićev institut u Andrićgradu je 2015. godine ustanovio „Veliku nagradu Ivo Andrić“, koja se već tradicionalno uručuje 27. januara na Savindan.

Institut u Andrićgradu, na čijem je čelu proslavljeni svetski reditelj Emir Kusturica, osnovan je 28. juna 2013. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.