U trendu

Anita Mančić: Današnji trenutak stoji na ivici žileta

„Današnji trenutak stoji na ivici žileta, moramo da biramo – ili će naša duhovna, stvaralačka sila opstati ili ćemo se survati u bezdan i potpuno uništiti“, poručila je glumica Anita Mančić otvarajući sinoć 61. „Sterijino pozorje“.

Petostruka dobitnica „Sterijine nagrade“ je na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu pročitala svoju besedu ispisanu na poleđini Vodiča za funkcionere Agencije za borbu protiv korupcije i to, kako je rekla, ne slučajno.

„Ništa više nije trajno i postojano. Moderno doba guši lepotu, postavlja granice, ubija tradiciju i jezik kao osnovni temelj iz koga potičemo i na osnovu kojeg jesmo. Čini se, da su na delu procesi kvarenja, da se uspostavlja javno stanje obmane i to naizgled bez posledica. Gubimo snagu u borbi za opstanak, umesto da je koristimo za stvaranje umetničkih dela“, primetila je Mančić.

Ona je konstatovala i da „na nas obrušavaju zakone, akta, zatrpavaju nas administracijom, nerazumevajući da su pozorište, umetnost, talenat, zanos, inspiracija, sloboda duha“.

„I mi tako postajemo likovi očajnika, tihih pobunjenika osuđenih na poraz. Umetnost slabi, postaje besmislena jer je izložena udarcima onih koji su rđavo upućeni u nju. I zato onaj koji ne zna šta je umetnost, ne treba njom ni da se bavi“, rekla je Mančić.

Degradacija pozorišta, razaranje kulture, obezvređivanje umetnosti, stvara, kako je naglasila, društvo koje vulgarizuje život, tiraniše izuzetke, društvo koje pravda nepoštenje, društvo koje se divi i učestvuje u ljudskoj niskosti.

U takvom trenutku, dodala je Mančić, Hamletova rečenica – „Ja mrem, ti živiš. Ostalo je ćutanje“, postaje zastrašujuća i surova istina, ali, nasuprot tome, smatra glumica, stoji vera u čoveka i njegove nesagledive mogućnosti, snaga razuma i nada da je sadašnji trenutak zaista i prolazni trenutak.

„Od nas zavisi kakav ćemo svet praviti i kako će svet na nas gledati. Mi odlučujemo koje ćemo vrednosti slediti, a šta ćemo odbaciti, do čega nam je stalo i čemu dajemo prednost. Nas treba da vode visoki zahtevi, prvo prema sebi – prema našem životu, a onda i prema umetnosti. Nema ničeg boljeg od slobode duha, stvaralačkog zanosa, primamljive, opijajuće lepote pozorišta“, istakla je Mančić.

Otvarajući festival, čiji je ovogodišnji slogan „Gde su granice?“, Mančić je naglasila da se pred silinom duha ne postavljaju granice.

„Mi stvaramo umetnost trenutka, mi nosimo ključeve pozorišta, mi jesmo odgovorni. Odgovorni za umetnost i duh čoveka sutra, a to sutra će doći mnogo brže nego što mislimo. Ne dozvolimo da nas iznenadi. Šezdesetjednu godinu mi čuvamo to sutra, 61 godinu mi kažemo „da“ umetnosti, „da“ pozorištu, „da“ istini i 61. godinu to neizvesno sutra nas ne plaši, mi ga spremno dočekujemo sa nadom da ćemo ga dočekivati i narednih godina“, poručila je Anita Mančić.

Do 2. juna u takmičarskom programu „Sterijinog pozorja“ biće izvedeno sedam predstava i dve u selekciji „Krugovi“, po izboru selektorke Marine Milivojević Mađarev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.