U trendu

Arhiv Jugoslavije obeležio 70 godina postojanja

BEOGRAD – Retrospektivnom, zbirnom izložbom iz svog bogatog fonda Arhiv Jugoslavije u Beogradu obeležio je 70 godina od svog osnivanja.

Na svečanosti u Arhivu Jugoslavije direktor ove značajne kulturne ustanove Milan Terzić kazao je da ustanova kulture kojom rukovodi baštini arhivsku građu za period postojanja jugoslovenske države od njenog nastanka 1918. pa sve do 2006. godine.

„Arhiv baštini građu države koje nema, ali koja je deo naše prošlosti i zajednička kulturna baština“, kazao je Terzić i dodao da u ličnu kartu Arhiva Jugoslavije između ostalog čini 874 fonda i 95 fondova koji treba da se preuzmu.

To je, kaže, ukupno negde oko 40 kilometara arhivske građe, a bogatstvo Arhiva Jugoslavije, dodaje, čine i 83 zbirke predmeta.

„Tu se nalaze zbirke Milana Stojadinovića, Jovana Jovanovića – Pižona, Kneza Pavla Karađorđevića…Imamo bogatu zbirku fotografija i biblioteku koja broji 25 hiljada naslova. U arhivu je do sada organizovano 100 izložbi“, kazao je Terzić i dodao da je današnja postavka zapravo prezentacija desetak izložbi koje su u Arhivu postavljane u proteklih 10 godina.

Terzić je istakao da je kroz čitaonicu arhiva prošlo 16 hiljada istraživača.

„Skoro 700 ljudi je doktoriralo na osnovu građe arhiva“, kazao je Terzić.

Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture kazao je da je Arhiv Jugoslavije vrlo značajna institucija koja predstavlja sećanje na jedan period u sveukupnoj istoriji Srbiji kada smo našu državnost delili sa drugim narodima.

„Arhiv Jugoslavije je jedan od najznačajnijih arhiva koje mi imamo i njegova građa predstavlja sponu na osnovu koje možemo da gradimo uspešne odnose u regionu i provodimo proces sukcesije“, kazao je Masliković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.