U trendu

Art branč sa Vlatkom Ilićem 25. januara

BEOGRAD – Gost novog programa Kulturnog centra Beograda – „Art branč“ u petak, 25. januara, biće teoretičar umetnosti i medija i pozorišni stvaralac Vlatko Ilić.

„Art branč“ je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz kafu i kolače, a Ilić je najavio temu „Svako je umetničko delo angažovano, i nijedno posebno“.

„Pitanje društvenog angažmana obeležilo je teorijsku misao o umetnosti tokom 20. veka, dok danas deluje kao da je umetnička zajednica polarizovana – s jedne strane stvaraoci svoje mesto nalaze u okvirima industrije zabave, dok drugi zagovaraju i praktikuju umetnički aktivizam“, kaže Ilić.

Ipak, u oba slučaja, smatra, moguće je govoriti o instrumentalizaciji umetnosti u, istina, značajno različite svrhe.

„Zarad boljeg razumevanja angažmana kada je reč o savremenoj umetnosti, ovom ćemo prilikom razgovarati o pitanjima njenog karaktera i problemima njenog vrednovanja“, najavio je Ilić.

Vlatko Ilić predaje na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Dobitnik je Specijalne Sterijine nagrade za režiju (2007) i autor je knjiga „Savremeno pozorište: Estetsko iskustvo i prestupničke prakse“ (2018) i „Uvod u novu teoriju pozorišta“ (2011).

Specijalni gosti na „Art branču“ biće višemedijski umetnik Vojislav Klačar, koordinatorka za projekte, prevoditeljka i performerka Paola Petrić i pesnik i dramski autor Ognjen Obradović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.