U trendu

Atelje 212 slavi 60 godina postojanja predstavom Deca radosti

Atelje 212 iz Beograda obeležiće 12. novembar – 60. rodjendan tog pozorišta predstavom „Deca radosti“ dramske spisateljice Milene Marković, u režiji Snežane Trišić, saopšteno je danas. 

Kako se navodi, „Deca radosti“ je poetska drama u kojoj autorka obradjuje temu smene generacija u proteklih 60 godina kolektivne istorije jednog društva, temu rokenrola i „večne mladosti“.

„Rediteljka Trišić svojom predstavom donosi priču o stradanjima generacija, o igri života i smrti, o tugi i radosti. ‘Deca radosti’ su komad o generaciji oslobodilaca, graditelja i generaciji koja radja i proizvodi. Ta generacija nadživljava svoju decu. Deca radosti su deca pioniri, deca koja slave dan mladosti i dan republike, deca koja otkrivaju rokenrol i deca koja stvaraju reokenrol, deca koja odrastaju odlaze u ratove i umiru kao heroinski zavisnici“, navodi se u saopštenju.

Atelje je dodao da ta drama predstavlja i neku vrstu artikulacije kolektivnog sećanja društva i emocije o prošlom vremenu koje ostavlja trag u sadašnjosti. 

„‘Deca radosti’ nikako ne mogu biti okarakterisana kao neka biografska ili istorijska drama. Reč je o poetskoj drami, epskom narativu koji obradjuje temu pesništva, rokenrol pesništva i njegovog uzroka, konteksta koji ga stvara i konteksta koji ga guši i pretvara u sećanje“, dodaje se u saopštenju Ateljea 212.

Pozorište Atelje 212 osnovano je 12. novembra 1956. godine u prostorijama tadašnjeg dnevnog lista „Borba“. 

Osnovala ga je grupa reditelja, pisaca i glumaca sa željom da naprave teatar u kojem će se prikazivati komadi koji bi bili avangardni u odnosu na ostala pozorišta u Beogradu. 

Prva predstava bila je „Faust“, u režiji Mire Trailović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.