U trendu

Autorka pet romana Marija Jovanović pred čitaocima

BEOGRAD – U Kafeu u knjižeri Delfi u SKC večeras je autorka pet romana Marija Jovanović dobili prvu priliku da se, kao novi ekskluzivni pisac „Lagune“, predstavi svojoj mnogobrojnoj publici.

Marija Jovanović je sve do nedavno sama objavljivala svoje romane i izbegavala je javne nastupe, iako je važila, od svog prvog romana „Spletkarenje sa sopstvenom dušom“ (2000), za jednu od najpopularnijih spisateljica.

Predstavnice za medije „Lagune“ Tanje Vučković je otkrila da je i sama oduševljena što joj se pružila prilika za druženje sa književnicom, koja je i bez medijske podrške postala jedna od najčitanijih spisateljica.

Jovanović je odabrala da za prvi javni nastup kao „Lagunin“ pisac govori o svom prvom romanu „Speltkarenje sa sopstvenom dušom“ koji je do sada prodat u blizu 300.000 primeraka za nešto manje od 20 godina, a i „Lagunino“ izdanje je za samo nekoliko meseci doživelo drugo izdanje.

Kao drugu knjigu je odbrala „Zvuci iz podmornice“, svoj najnoviji roman, koji lično smatra za svoje nazrelije delo.

Na pitanje kakva „sudbina“ čeka tri njene preostale knjige koje je napisala posle „Speltkarenja“ – „Kao da se ništa nije dogodilo“ (2003), „Idi vreme je“ (2006) i „Dovoljan razlog“ (2008), autorka je kazala da se nada da će “ Laguna“ i njih ponovo izdati.

Za roman „Spletkarenje“ ona je nagrađena „Ženskim perom“, ali je večeras negirala da je to „ženska knjiga“ jer pouzdano zna da je rado čitaju i muškarci.

Ovo delo je doživelo i nemačko izdanje 2011.godine, a njene knjige su dobije nagradu „Hit liber“ koja se dodeljuje najčitanijim knjigama u godini u kojoj su objavljene.

Jovanović je otkrila da se u svojim knjigama bavi univerzalnim temama i likovi su verodostojni, iz svakodnevnog života, zbog čega se čitalac lako s njima poistovećuje.

Poverila je da već uveliko piše novi roman za koji je uverena da će biti na nivou prethodnih.

Prema rečima Vučkovićeve, poslednji objavljeni roman je „Zvuci iz podmornice“, u kojem Marija „suprotstavlja krajnje racionalnog čoveka, koji ne veruje ničemu drugom do ciframa, matematici i nauci, i ženu koja se oslanja na intuiciju, koja praktikuje jogu i veruje u nadčulne fenomene“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar