U trendu

Azdejković: Ministarstvo kulture cenzurisalo izložbu u Parizu

BEOGRAD – Gej – lezbejski info centar je neprijatno iznenađen činjenicom da je Ministarstvo kulture i informisanja, bez, po Centru, bilo kakvog zakonskog opravdanja, cenzurisalo izložbu „Kraj i početak“, koja sadrži skulpturu „Over the Rainbow“ Milorada Miće Stajčića, uklonjenu iz Kulturno informativnog centra Srbije u Parizu.

U saopštenju iz Gej – lezbejskog info centra koje je potpisao Predrag Azdejković poručuju da je „apsolutno nedopustivo da se u 21. veku umetnost cenzuriše od strane državnih organa“ i zahteva od Ministarstva kulture i informisanja da povuče odluku, te da se skulptura vrati na mesto na kojem je trebalo da bude izložena do 31. avgusta.

U suprotnom, Gej lezbejski info centar će podneti tužbu protiv Ministarstva kulture i informisanja, pre svega zbog diskriminacije LGBT populacije.

„U Kulturno informativnom centru Srbije u Parizu je i do sada bilo „neprimerenih“ sadržaja i eksplicitnijeg sadržaja, ali Ministarstvo kulture i informisanja nije reagovalo, sve do sada kada skulptura ima gej elemente“ piše u saopštenju Gej – lezbejskog info centra.

Takođe, iz centra apeluju na umetničku javnost Srbije da se solidariše sa umetnikom Miloradom Mićom Stajčićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar