U trendu

„Balkanski špijun“ premijerno prikazan u digitalnom izdanju

BEOGRAD – Kultni film domaće kinematografije „Balkanski špijun“ večeras je premijerno prikazan u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ u Beogradu nakon digitalne restauracije u okviru projekta Vip Kinoteka.

Film je svoju digitalnu verziju dobio zajedno s još 11 filmova koji su obuhvaćeni projektom kao kulturna dobra od velikog značaja.

Deo filmske ekipe bio je prisutan na premijeri, a u obraćanju publici posebno su istakli sećanje na članove filmske porodice kojih više nema.

Reditelj Božidar Bota Nikolić rekao je da mu je posebno zadovoljstvo što su dva njegova filma obuhvaćena projektom, te da se zbog toga oseća kao „klasik“.

Kako kaže, film u starom stanju nije mogao ni da se takmiči na festivalima, te mu je posebno drago što ima svoju digitalnu verziju.

On se posebno osvrnuo na glumačko umeće Danile Bate Stojkovića i istakao: „ne bi bilo ništa bez Bate“.

Glumica Mira Banjac navela je da glumačka ekipa tokom snimanja činila „filmsku porodicu“.

„Nisam očekivala da ću dobiti ovu ulogu, jer je Branka Petrić to već fenomenalno igrala u pozorištu. Verovatno sam je dobila, jer sam mala, pa nisam mogla da pojedem Batu“, našalila se glumica.

Branka Petrić rekla je da je „Balkanski špijun“ bio fenomen i da je ne čudi što i dalje živi. „I živeće još dugo ovako ulepšan“, istakla je.

Milan Caci Mihailović podelio je s publikom da mu i danas na ulici doviknu „Okrečite Beograd“.

Generalni direktor Vip mobile i A1 Slovenija Dejan Turk rekao je da je ovo jedan od najznačajnijih projekata Vip mobile koji cela kompanija „živi“.

„Vip kinoteka je projekat koji neprekidno raste. Stavljajući digitalizaciju u službu kulture, do sada smo restaurirali 12 filmova, od kojih je poslednji ‘Balkanski špijun’. Koristeći savremene tehnologije, ovo ostvarenje smo učinili dostupnim za nova gledanja kako bi i buduće generacije uživale u nezaboravnim scenama i replikama koje i dan-danas prepričavamo“, naveo je Turk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.