Beograd-domaćin najvećeg bibliotečkog događaja u Evropi

BEOGRAD – Beograd će biti domaćin LIBER konferencije -najvećeg bibliotečkog događaja u Evropi 2020. godine, najavila je danas Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“.

LIBER je najveće evropsko udruženje akademskih biblioteka sa preko 400 članica iz svih evropskih zemalja.

Godišnja LIBER konferencija je, po broju učesnika i kvalitetu izlaganja, najvažnija evropska bibliotečka konferecnija i jedna od tri najvažnije bibliotečke konferencije u svetu.

Tokom tri dana trajanja konferencije, poslednje nedelje juna 2020. godine, Beograd će ugostiti više od 450 bibliotekara iz svih zemalja Evrope i na taj način trajno biti upisan na mapu gradova koji su organizvali ovaj važan skup.

Udruženje LIBER kroz projekte i redovne aktivnosti usmerava razvoj akademskog bibliotekarstva našeg kontinenta, razvijajući nove usluge i infrastrukture i koordinirajući razvoj evropskih biblioteka.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ članica je udruženja LIBER od 2001. godine i u prethodnih 18 godina učestvovala je u velikom broju aktivnosti i projekata ovog udruženja, izgradivši lidersku poziciju u akademskom bibliotekarstvu regiona Zapadnog Balkana.

Neki od projekata koje je Univerzitetska biblioteka ostvarila zahvaljujući članstvu u udruženju LIBER postavili su, kako navode iz te biblioteke, nove standarde u domaćem i regionalnom bibliotekarstvu.

Digitalna biblioteka (http://www.unilib.rs/istorijske-novine/), koja danas broji preko 650.000 stranica pretraživih materijala iz brojnih institucija kulture Republike Srbije, nastala je kao rezultat projekta „EuropeanaNewspapers“ (http://www.europeana-newspapers.eu/) , dok su prvi rukopisi na arapskom, persijskom i turskom jeziku u centralni portal digitalnih objekata kuturnog nasleđa Evrope „Eureopeana“ (europeana.eu) uneti upravo iz Srbije i Beograda, zahvaljujući saradnji Univerzitetske biblioteke iz Beograda i evropskog udruženja akademskih biblioteka LIBER.

Sporazum o organizaciji godišnje LIBER konferencije u Beogradu potpisaće 15. februara prof. dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke, i Žanet Fraj, predsednica evropskog udruženja akademskih biblioteka LIBER, a u prisustvu ministra kulture Vladana Vukosavljevića.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike