U trendu

Beogradska pozorišna predstava Oni u Sarajevu

Savremena koreodrama-balet „Oni“ Narodnog pozorišta Beograd izvedena je  na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u okviru festivala Sarajevska zima 2018. 

Predstava zasnovana na istinitoj priči jedne prosečne porodice iz Rusije 90-tih godina prošlog veka, u izvedbi prvaka i solista Baleta Narodnog pozorišta Beograd, odigrana je sinoć u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je publika izvodjače pozdravila dugim aplauzom, saopštio je Savet za regionalnu saradnju (RCC) koji je pomogao gostovanje beogradskog pozorišta u Sarajevu.

Koreodrama balet „Oni“, u režiji i koreografiji istaknutog i višestruko nagradjivanog umetnika, koreografa i pozorišnog reditelja Djordja Makarevića, nagradjena je prestižnom nagradom „Terpsihora“ za najbolju režiju i koreografiju, kao i nagradom „Belgrade Edit Culture“ za najbolju savremenu predstavu.

Savet za regionalnu saradnju saopštio je da već 10 godina, od osnivanja, podstiče i olakšava regionalnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi i nalazi načine da podrži razmenu kulturnih i umetničkih projekata koji prevazilaze fizičke granice.

Savet je do sada podržao brojne projekte regionalne saradnje iz oblasti kulture i umetnosti u regionu.

Nedavno se beogradskoj publici predstavilo Narodno pozorište iz Sarajeva  predstavom „Divlje meso“, u Sarajevu je gostovalo pozorište Boško Buha iz Beograda s predstavom „Gospodja ministarka“, predstava „Balkanski špijun u Sarajevu“ Narodnog pozorišta Sarajevo gostovala je u beogradskom  Zvezdara teatru.

Takodje, hit predstava „Glumac je … glumac… je glumac“ poznatog bosanskohercegovačkog glumca, pisca i režisera Zijaha Sokolovića igrana je u umetničkom i kulturnom centru „Qendra Multimedia” u Prištini, a bila su i dva izvodjenja predstave „Romeo i Julija“ u produkciji „Radionice integracije“ iz Beograda i „Quendra Multimedia“ iz Prištine, u Sarajevu i Tirani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar