U trendu

„Beogradske horske svečanosti“ od 28. do 30. septembra

BEOGRAD – Prvi festival „Beogradske horske svečanosti“ biće održan od 28. do 30. septembra u Domu omladine Beograd, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Direktor festivala dirigent Milan Mika Aćimović, koji je pre dve godine osnovao Gradski hor Beograda, objasnio je ideju za pokretanje nove manifestacije činjenicom da srpska prestonica kao grad sa najviše horova u Srbiji nema manifestaciju koja bi to podržala, podsetivši na nekadašnje Jugoslovenske horske svečanosti koje su se održavale u Nišu.

Program festivala obuhvatiće takmičarski i revijalni deo.

Svečano otvaranje je zakazano za 28. septembar u podne, nakon čega počinje takmičenje u kategorijama duhovne i svetovne muzike.

Horove će bodovati žiri u kome su dirigenti Darinka Matić-Marović, Dragana Jovanović i Vesna Šouc, prvakinja Beogradske opere Snežana Savičić-Sekulić, primadona Radmila Smiljanić, pijanista profesor Arsen Čarkić, kompozitor Ivan Jevtić, dirigent u kompozitor Aleksandar Sedlar i pijanista i kompozitor Vasil Hadžimanov.

Aćimović naglašava da cilj nije pobeda, već druženje i razmena iskustva među članovima horova, zbog čega nisu ni zadali obavezan repertoar niti žanrovsko ograničenje.

U revijalnom delu programa, koji će se odvijati svake večeri, nastupiće a capella hor „Viva Vox“, Nacionalni bugarski ansambl „Filip Kutev“ sa solistom Teodosiem Spasovim na kavalu, hor „Collegium Musicum“ i kvartet „MING“.

Odgovorni urednik programa Doma omladine Dragan Ambrozić primetio je da „bode u oči“ činjenica da Beograd nije imao do sada manifestaciju koja bi „ispratila“ veliku popularnost horova u srpskoj prestonici i dodao da su u „Beogradskim horskim svečanostima“ prepoznali veliki potencijal.

„Beogradske horske svečanosti“ će se održati u organizaciji Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Doma omladine Beograda i Humanitarne fondacije „Saša Marčeta“, uz podršku Gradskog hora Beograd.

Organizatori su najavili da će sav prihod od prodaje ulaznica biti namenjen deci u Svratištu, kao i talentovanim učenicima muzičkih škola koji nisu u mogućnosti da kupe instrument.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.