U trendu

Bergmanovom „Jesenjom sonatom“ Atelje 212 otvorio 60. sezonu

Beogradskom premijerom predstave „Jesenja sonata“ jednog od najznačajnijih filmskih i pozorišnih stvaralaca 20. veka, švedskog reditelja Ingmara Bergmana, u režiji Jagoša Markovića, Atelje 212 je započeo svoju 60. sezonu.

Publika je dugim aplauzom pozdravila Tatjanu Bošković u ulozi poznate pijanistkinje Šarlote, koja je porodični život podredila karijeri, Branku Šelić u ulozi njene ćerke Eve, Mladena Andrejevića, koji je tumačio Evinog muža Viktora i Jelenu Petrović kao mlađu psihički bolesnu ćerku, gotovo nesposobnu da komunicira.

U središtu Bergmanovog komada je odnos majke i zapostavljene ćerke, čiji susret nakon sedam godina donosi izliv potisnutih osećanja, optužbi, svega što su i jedna i druga godinama skrivale duboko u sebi, sa čim su se borile svaka na svoj način.

Sve frustracije, mržnja, nemogućnost pružanja ljubavi, vapaj za ljubavlju, razumevanjem, prihvatanjem, sva bol, izbijaju na površinu jedne noći tokom razgovora majke i ćerke kada se otkrivaju godinama potiskivani događaji o kojima se u porodičnom krugu do tada nije govorilo.

Atmosferi komada, uz Šopenovu muziku, doprinosi i stilizovana scenografija kojom dominira crna boja, kao i magla, vetar, zvuk fijukanja.

Scenografiju je osmislio Jagoš Marković, koji je izabrao i muziku, a kostimograf je Maria Marković.

Predstava je nastala u saradnji sa festivalom Grad Teatar Budva koji ove godine slavi 30 godina od osnivanja, i izvedena je 4. jula u Budvi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar