U trendu

Besplatan ulaz za praznike i u Istorijski muzej Srbije

BEOGRAD – Istorijski muzej Srbije i ove godine će povodom proslave Dana državnosti, ali i 56 rođendana, svim građanima omogućiti da besplatno vide muzejsku postavku.
U izložbenom prostoru Muzeja na Trgu Nikole Pašića posetioci će videti veliku multimedijalnu izložbu „Kraj Velikog rata 1917-1918“ upotpunjenu tematskim izložbama „Đorđe Čarapić Fusek, sekretar Kancelarije kralkevskih ordena – Život i delo“ i „Znamenja Prvog svetskog rata iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije“, kao i nedavno otvorenu gostujuću izložbu Centra za primenjenu istoriju „Spasavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915“.

Istorijski muzej Srbije na taj način će i ove godine uzeti učešće u proslavi Dana državnosti i omogućiti individualnim posetiocima besplatan ulaz u petak i subotu kao i u sredu 20. februara, kada se obeležava 56. godina od osnivanja Muzeja, navedeno je iz te ustanove kulture.
U subotu 16. i sredu 20. februara neće biti održana stručna vođenja kroz izložbu „Kraj Velikog rata 1917-1918“, dok u nedelju 17. februara Muzej neće raditi.
Građani će, kako je ranije najavjeno, tim povodom moći besplatno da posete i Muzej Jugoslavije.

Dan državnosti se obeležava u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobodenje od Turaka, kao i na isti dan 1835. godine, kada je proglašenjem prvog srpskog Ustava označen i početak savremene državnosti.

Praznik je uveden odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. praznuje se 15. i 16. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar