U trendu

Bijenale grafike u Čačku od 11. oktobra do 5. novembra

ČAČAK – Treće međunarodno Bijenale grafike u Čačku trajaće od 11. oktobra do 5. novembra, a biće izložena dela 184 autora iz zemlje i inostranstva.

Organizatori projekta Bijenale grafike u Čačku prepoznali su potrebe lokalne publike za bogatijom ponudom kulturnih dešavanja, a vođeni činjenicom da je grafika u okviru postojeće umetničke ponude najmanje zastupljena, pokrenuli su projekat dugoročnog karaktera, koji će se baviti afirmacijom ove grane likovne umetnosti.

Bijenale grafike pokrenuto je 2012. godine, sa ciljem da se publici približe nove tendencije iz oblasti grafike, da se predstavi rad i dostignuća grafičkih umetnika iz sveta, kao i da se dodatno podstakne afirmacija mladih srpskih umetnika koji se bave likovnom grafikom.

Prva dva bijenala podrazumevala su izložbe radova više od 100 domaćih i stranih autora i zabeležila veliko interesovanje medija i posećenost od strane publike.

Prvo Bijenale grafike održano je 2012. godine, od 24. februara do 17. marta, u srednjem i gornjem holu Doma kulture u Čačku. Izložba je okupila 50 domaćih i stranih autora sa više od 90 grafika.

Drugo bijenale grafike održano je od 20. novembra do 6. decembra 2014. Više od 60 autora – 33 inostrana i 28 domaćih, izložilo je 120 radova.

Izložba je izazvala još veće interesovanje publike i obezbedila međunarodno partnerstvo sa Trijenalom grafike u Bitolju, iz Makedonije i Bijenalom grafike u Varni, iz Bugarske.

Ove godine svečano otvaranje planirano je za 11. oktobar u 19.00 časova u svečanom holu Doma kulture, a izlagaće se i u Međuopštinskom arhivu i Regionalnom centru i Eko parku „Jelica“.

U Domu kulture izlagaće inostrani i domaći umetnici, a u Arhivu kineski autori, njih 70. U Regionalnom centru održaće se 12.oktobra panel diskusije na teme grafike i stvaralaštva, a u Eko parku“ Jelica“ biće izložena dela studenata fakulteta u Kragujevcu.

Predsednik žirija je prof. Bojan Otašević sa FILUM-a iz Kragujevca, a pored njega u sastavu žirija su i Vladimir Ranković iz Kragujevca i Vesna Petrović ispred Doma kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.