U trendu

Biljana Srbljanović otvorila HFestival u Kinoteci

BEOGRAD – HFestival, u organizaciji Hartefakta, otvoren je večeras izložbom Fadila Šarkija, „Putevi očajnika“ u Jugoslovenskoj kinoteci.

Naša najznačajnija dramska spisateljica Biljana Srbljanović napomenula je da je Šarki učestvovao na 150 izložbi u zemlji i inostranstvu i dobio mnogo nagrada.

„Do sada je realizovao 5 samostalnih izložbi. Hartefakt sada ima čast da organizuje i šestu izložbu autora koji je umetnik hroničar, nevidljivi saputnik ljudi koji preživljavaju goleme životne drame. Primer za to je poslednji talas migranata koji su prošli preko naše zemlje. Među tim poniženim i uvređenim ljudima, najosetljivija grupa su deca“ kazala je Srbljanović i dodala da je Fadil Šarki boravio sa grupom migranata preskakao barijere jezika strahova i nepoverenja.

„U tim strašnim vremenima Šarki je napravio stotine fotografija koje su i dokumenta i umetnost u isti mah. Na našoj izložbi iz tih radova u fokus su stavljene fotografije na kojima su deca i koja uprkos strašnim uslovima u kojima pokušavaju da prežive i dalje sotaju deca sa svojim osmehom poverenja i prepoznavanja dobrote u oku i licu umetnika posmatrača“ kazala je Srbljanović.

Ove godine publika festivala imaće prilike da, u okviru HFestivala, pogleda dve predstave.
Ansambl Kazališta Hotel Bulić iz Zagreba izvešće večeras u Bitef teatru predstavu „Nora“, u režiji Senke Bulić.

Nora predstavlja inovativno čitanje Ibzenovog klasika, kontekstualizovanog tako da preispituje savremena pitanja vezana za stvarne i iluzorne slobode izbora.

Druga predstava koju će posetioci HFestivala imati prilike da vide je „Prst“ autorke Doruntine Bashe 11. decembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u režiji Ane Tomović.

Predstava se bavi pozicijom žena na Kosovu čiji su muževi i sinovi nestali tokom rata.
U okviru festivala 14. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci biće proglašeni najbolji radovi pristigli na Hartefaktov godišnji konkurs za najbolji savremeni angažovani dramski tekst, a pobednički rad biće predstavljen kroz javno čitanje.

Ovom prilikom se organizuje i prezentacija masterklasa savremene dramaturgije koji je vodila Biljana Srbljanović.

Poseban fokus ovogodišnjeg festivala je na velikoj konferenciji o izvođačkim umetnostima u okviru platforme New, koja će se 13. decembra održati u Jugoslovenskoj kinoteci.
Tokom konferencije „Budućnost izvođačkih umetnosti u Srbiji – perspektive i izazovi“ biće predstavljeni rezultati višemesečnog istraživanja kao svojevrsnog preseka aktuelnog stanja u izvođačkim umetnostima u Srbiji.

Na osnovu rezultata istraživanja evidentna je potreba za novim praksama i pogledima na savremene izvođačke umetnosti.

Stoga konferencija, odražavanjem različitih panela i seija, cilja na pokretanje pozitivnih promena u umetničkim i produkcionim aspektima izvođačkih umetnosti u Srbiji.
Sarajevo Film Festival u saradnji sa Hartefakt fondom, na ovogodišnjem festivalu predstaviće se programom Suočavanje sa prošlošću.

Program uključuje naslove „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, „Ćris the Swiš“ Anja Kofmel, „Druga strana svega“ Mile Turajlić i „Okupacija 1968“ Tobija Mekdonalda. Nakon projekcija filmova „Srbenka“ i „Druga strana svega“ biće organizovane diskusije sa autorima.

U sklopu ovogodišnjeg HFestivala Sarajevo Film Festival će otvoriti konkurs pod nazivom Sajam istinitih priča.

Draško Adžić, jedan od najistaknutijih savremenih stručnjaka za primenjenu muziku u regionu, 15. decembra održaće koncert pozorišne muzike, što će biti ujedno i predstavljati zatvaranje ovogodišnjeg HFestivala.

HFestival promoviše radove mladih autora, angažovanu umetnost, regionalnu saradnju i potrebu za odgovornim društvom pozivajući javnost da se upozna i poveže sa različitim delima iz oblasti vizuelnih i izvođačkih umetnosti koje su obeležile rad Hartefakta i njegovih partnera u prethodnoj godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.