U trendu

Bioskop u Jagodini posluje rentabilno, domaći film u centru

JAGODINA – Za razliku od mnogih mesta u Srbiji u kojima su davno ugašeni bioskopi, bioskop u Jagodini je osnovna delatnost Kulturnog centra i posluje u kontinuitetu rentabilno.

U njemu je lane prikazano 125 filmova, koje je gledalo 10.450 gledalaca iz Jagodine i drugih opština Pomoravskog okruga.

Ove godine planirano je da se prikaže više od 150 filmova iz domaće i strane produkcije i filmova za decu, rečeno je Tanjugu u Kulturnom centru.

Od 125 prikazanih filmova, 40 je bilo namenjeno deci, 30 filmova je bilo domaće proizvodnje i 55 filmova iz evropske i američke kinematografije, a cilj je da se „očuva bioskopski kontinuitet cele godine i da bioskop posluje rentabilno“, rekli su u ovoj ustanovi.

Posebnu pažnju prošle godine posvećena je domaćem filmu, s posebnim osvrtom na dva domaća mega hita, film „Južni vetar“ i istorijski spektakl „Kralj Petar I“, u čijem snimanju je učestovalo i stotinu statista iz Jagodine.

„S obzirom da su Ministarstvo kulture i informisanja i Filmski centar Srbije prošle godine izdvojili znatno više sredstava za domaći film nego godinama unazad, može se očekivati da ponuda domaćih filmova ove godine bude najbogatija do sada, što ustvari i jeste cilj svih domaćih prikazivača“, rekao je Tanjugu direktor Kulturnog centra Nebojša Petrović.

Domaći filmovi u najvećoj meri privlače publiku u bioskope, za šta je dokaz druga polovina 2018.godine, u kojoj smo ostvarili veći broj gledalaca nego u celoj 2017.godini, objasnio je Petrović.

Zaposleni u Kulturnom centru i ovdašnjem bioskopu planirali su ove godine i „organizaciju tematskih filmskih revija, kao i reviju savremenog francuskog filma, u saradnji s Francuskim institutom u Beogradu. U planu je uspostavljanje saradnje i s Gete institutom u Beogradu koja bi se zasnivala na revijama savemenog nemačkog filma, a u saradnji za Kulturnim centrom Gornjeg Milanovca, održavanje revije kratkog filma“, dodao je Petrović.

U ovoj ustanovi će i ove godine organizovati posete bioskopu za predškolsku i školsku decu, po cenama s popustom, kako bi kod njih stvarali naviku gledanja filmova, i besplatne projekcije za decu sa posebnim potrebama.

Nastaviće se i prikazivanje filmova na otvorenom, u tzv. Letnjij bašti u Akva parku, koji će biti besplatni za turiste.

Planirano je i tehničko osavremenjivanje bioskopa, „kako bi gledaoci mogli videti najnovije velike bioskopske hitove, trenutno u najboljoj postojećoj varijanti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.