U trendu

Biseri Veletanlić nagrada za životno delo „Nišvila“

Tradicionalna nagrada za životno delo, koju Nišvil džez festival dodeljuje zaslužnim domaćim muzičarima, ove godine je pripala Biseri Veletanlić, saopštili su danas organizatori.

Veletanlić će prve večeri festivala, 10. avgusta, otvoriti „Nišvil“.

Bisera Veletanlić je, osim toga što je i dalje jedno najvećih imena zabavne muzike na ex-Yu prostorima, sigurno i jedna od najoriginalnijih džez pevačica na Balkanu, ističu organizatori „Nišvila“.

Od muzičkih početaka sa sestrom Senkom, preko „inficiranja“ džezom i „kaljenja“ na nastupima u američkim klubovima u Nemačkoj, do prvih singlova i uspeha na festivalima, pa sve do današnjih dana kada pesme u njemom izvođenju doživljvaju novu mladost, Veletanlić je uvek bila duboko u džezu.

Džez je učila od najboljih – Sare Von, Arete Frenklin, Bili Holidej, Ele Ficdžerald, jer, kako sama kaže, većina kvalitetnih i revolucionarnih stvari u muzici 20. veka potekla je upravo od „crnih vokalista i instrumentalista“.

Veoma često je nastupala sa big bendovima i kombo bendovima sastavljenim od najboljih domaćih muzičara na džez festivalima (između ostalih i na prvom Nišvilu 1995. godine), klubovima i TV emisijama.

Njena sposobnost prilagođavanja različitim muzičkim idiomima možda se najbolje vidi u ne tako davnoj saradnji, u studiju, ali i na koncertima, sa grupom „Darkwood Dub“.

Veletanlić se perfektno uklopila u savremeni stil ovog benda, zadržavši pritom sve elemente po kojima je prepoznatljiva.

Kada je reč o zabavnoj muzici imala je sreću da za nju pišu neki od najboljih jugoslovenskih kompozitora kao što su Kornelije Kovač i Arsen Dedić, ali su i ti autori imali sreće da njihove pesme upravo u izvođenju Bisere Veletanlić dobiju ultimativnu verziju, ocenili su predstavnici „Nišvila“.

O njenim vokalnim kvalitetima dovoljno govori i broj osvojenih nagrada na festivalima zabavne muzike.

Svojevremeno je pobedila u Portorožu kada je na jedinstvenom festivalu nastupilo 16 najboljih jugoslovenskih pevača, koji su istovremeno bili i žiri.

Pobeđivala je i na festivalima u Austriji (uz pratnju Bečkog big benda), Luksemburgu…

Bisera Veletanlić je uticala i na razvoj jednog od najboljih srpskih džez muzičara mlađe generacije, svog sestrića Vasila Hadžimanova sa kojim i danas često nastupa.

Verovatno najveći komplment dobila je od svog idola iz mladosti –

kada je na džem sešnu posle koncerta u Beogradu čula Veletanlić, čuvena Sara Von joj je rekla: „Šta ćeš ti ovde? Hajde sa mnom u Ameriku“.

Veletanlić joj je zahvalila na komplimentu i skromno odgovorila da tamo sigurno ima mnogo boljih pevača od nje, na šta joj je Von, uz karakterističan gromoglasan smeh, rekla: „Ali, pobogu, nijedan beli! Beli ljudi u Americi ne umeju da pevaju kao ti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.