U trendu

Bjelogrlić: Elita se u Srbiji pomirila s porazom od primitivaca

Jedan od najcenjenijih i najpopularnijih filmskih radnika u Srbiji, Dragan Bjelogrlić, u intervjuu za Nedeljnik istakao je da je razočaran sveopštom situacijom u kulturi i društvu.

„U tranziciji je nestala srednja klasa i građansko društvo. Sve te serije su se bavile srednjom klasom. Kako danas da zamisliš Gigu Moravca iz „Boljeg života“ koji kao činovnik u nekoj banci, sa ženom profesorkom latinskog, živi u salonskom stanu sa troje dece? Danas je to nezamislivo! Ta promena društva je jedan deo problema, a drugi je sveopšte zaseljačivanje. Ono traje godinama i kontinuirano bez obzira na to ko je na vlasti. Sada je nastao haos i neshvatanje pozicije sa koje treba da delujemo. Ja na primer mislim da su ‘Senke nad Balkanom’ najbolji odgovor na sveopštu primitivizaciju koja se dešava poslednjih godina. Ovako imamo situaciju u kojoj se elita pomirila da je na terenu izgubila bitku od primitivaca“, rekao je autor nove serije „Senke nad Balkanom“.

Bjelogrlić je naglasio i da je u udruženju svih radnika jedino rešenje za promene.

„Kada bi sva esnafska udruženja – a mislim na: udruženje umetnika, advokatsku komoru, Srpsko lekarsko društvo itd. – zauzela jasan stav prema društvu u kome žive, pa kada se desi nešto kao Savamala, bilo bi drugačije“, rekao je Bjelogrlić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.