U trendu

Bocan-Harčenko otvorio „Nedelju ruskog filma“ u Beogradu

BEOGRAD – Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko otvorio je danas „Nedelju ruskog filma“ za decu, pod nazivom „Bajke detinjstva“, u Omladinskom pozorištu Dadov.

Manifestacija, čiji su organizatori Grad Beograd, ruska kompanija „Vifsaida“ i Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda, a izvršni producent Omladinsko pozorište Dadov, traje do 18. septembra.

Bocan Harčenko se zahvalio organizatorima jer je u prilici da učestvuje u otvaranju ovako vredne manifestacije.

„Ova manifestacija postaje tradicionalna u odnsima Rusije i Srbije. Izdvojio sam ovaj događaj kao jedan od najvažnijih u našim odnosima. Ovakvi događaji nam pomažu da čuvamo veze između kulture i tradicije Srbije i Rusije. Na ovaj način mi povezujemo generacije i upoznaemo ih sa izvanrednom tradicijom koju imaju srpski i ruski narod“ kazao je Bocan Harčenko.

Filmovi koji čine program manifestacije nose tematiku tradicionalnih porodičnih vrednosti i očuvanja duhovne tradicije slovenskih naroda.

Cilj je i da se građani Srbije upoznaju sa elementima tradicionalne ruske kulture, ruskim jezikom i ruskom književnošću, sa naglaskom na poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine, na razvoj i poštovanje kulturne, jezičke i uzrasne ravnopravnosti, tolerancije i uvažavanje različitosti.

Ove godine organizatori će predstaviti program savremenih igranih filmova kao što su „Mali vojnik“, Viktorije Fanasjutine, kojim će biti otvorena Nedelja filma, zatim „Sa podnožja brda“, Jane Poljaruš, Tamare Cocorije i Konstantina Kutueva i „Ostrvo za popravljanje“, novosibirskih autora Denisa Vjaznikova i Ane Protokovilo.

Specijalni događaj Nedelje filma je tradicionalna prezentacija međunarodnog kulturnog projekta „Mult-Most“, u čijoj realizaciji su učestvovala srpska i ruska deca, stvarajući samostalne animirane filmove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar