U trendu

Brankova nagrada Barbari Delić za knjigu „Tomorrowland“

NOVI SAD – Brankova nagrada koju dodeljuje Društvo književnika Vojvodine pripala je Barbari Delać za knjigu „Tomorrowland“, saopštio je danas žiri za dodelu ovog vrednog priznanja.

Žiri u sastavu Marija Šimoković, Branislav Živanović i Stevan Bradić, uvrstio je u najuži izbor knjige „Poslednji trag Hiperboreje“, Šimona Cubote u izdanju Festivala kulture mladih Srbije, Knjaževac, 2017), zatim „Um za morem, smrt za vratom“ Ognjena Aksentijevića u izdanju Trećeg trga i „Tomorrowland“ Barbare Delać i uzdanju Narodnog pozorišta Timočke krajine.

U obrazloženju žirija između ostalog piše da je prva zbirka pesama Barbare Delić „Tomorrowland“ najsnažniji glas prošlogodišnje produkcije, budući da je poetički i idejno relativno jasno artikulisana i pozicionirana u kontekstu savremene kulture.

„U vremenu u kome se pesništvo po pravilu delegira u privatnost i uspostavlja kao nizanje ličnih šifri bez jasnog usmerenja, Barbara Delać progovara otvorenom leksikom o pitanjima koja nas se svih tiču, istovremeno radosno i antagonistički, pokazujući značajnu svest o pravcu u kom savremeno pesništvo može da deluje.“ piše u saopštenju žirija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.