U trendu

Britanski savet pomaže rad ustanova kulture u Srbiji

Ministarstvo kuture i informisanja Srbije i Britanski savet potpisali su danas u Beogradu sporazum o saradnji koji bi trebalo da unapredi rad srpskih ustanova kulture, pre svega muzeja.

Tim je dokumentom dogovorena buduća saradnja u izradi posebnog programa „Moving muzeum“ koji bi trebalo da ojača kapacitet osam muzeja u Srbiji.

Cilj je modernizacija rada tih institucija primenom nove tehnologije, kao i da se usavrše načini njihovog finansiranja. Planirano je da se mladi stručnjaci iz oblasti kulture usavršavaju u Velikoj Britaniji.

Direktor Britanskog saveta za Zapadni Balkan Toni O’Brajan rekao je da mu je čast da na kreativan način učestvuje u transformaciji ustanova kulture u Srbiji, sa namerom da se privuče nova publika i mladi.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif je ocenio da će potpisani sporazum imati bitnu ulogu u približavanju dve kulture.

On je podsetio da je publika u Srbiji već mogla da vidi izložbu posvećnu Henriju Muru, jednom od najvećim britanskih umetnika, a najavio je i da će velika pažnja biti posvećena obeležavanju 400 godina od smrti slavnog pisca Vilijama Šekspira.

Kif je dodao da očekuje otvaranje muzeja u Srbiji čija je rekonstrukcja u toku i izrazio nadu da će pomoći u radu tih instutucija.

Srpski ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je poručio da se današnjim sporazum jača ionako dobra saradnja Srbija i Velike Britanije.

Najavio je da će 12. i 13. juna u Beogradu biti održana konferencija posvećena marketingu i komunikacijama institucija kultura u digitalnoj eri, na kojoj će domaći stručnjaci i direktori institucija kulture imati priliku da uče od britanskih stručnjaka.

Ministar je istakao da je potrebno dovesti mladu publiku u muzeje i ostale kulturne institucije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar