U trendu

Bubnjevi pod prozorima republičke vlade

Na srpskoj kulturnoj sceni je, ovog novembra, veoma „vruće“. Štrajkovi, tuče, krize, smene, vanredna zasedanja, a plata nigde. Teško je reći ko je u pravu i kako rešiti nastale i nagomilane probleme. Jedno je sigurno: sistem puca po svim šavovima i svi događaji vezani za institucije kulture deluju, najblaže rečeno, bolesno. Razmišljajući o svemu, čoveku pada na pamet da treba početi od nule, jer se na nezdravim temeljima ne može graditi ništa novo i dobro. Kao što reče pokojni Milan Mladenović: „Treba da se čisti!“. Samo kakvu metlu koristiti i ko će da se prihvati ovog posla?

O štrajku Beogradske filharmonije smo već pisali (članak Zubin Mehta u Beogradu). Situacija u ovoj ustanovi nikako da se reši, direktor nikako da podnese ostavku. Međusobna optuživanja. Pobunjeni članovi ansambla su odlučili da izađu na ulicu i, uz pomoć bubnjarskog ansambla Dragoljuba Đuričića, skrenu pažnju na svoje probleme. Svirka je održana ispod prozora Republičke skupštine, a delegacija je pokušala da stupi u kontakt sa ministrom Nebojšom Čovićem. On je bio na putu, angažovan na rešavanju problema napada šiptarskih terorista na jugu Srbije, ali je obećano da će se susresti sa štrajkačima čim se sa puta vrati. Sa filharmoničarima su bili i zaposleni u Narodnom i Srpskom narodnom pozorištu, kao i članovi ansambala „Kolo“ i „Venac“ čije su sudbine i besparica takođe direktno povezani sa stanjem u Filharmoniji.

Pozorišta se, takođe, nalaze u velikoj krizi i previranjima. Najteža je situacija u Malom pozorištu „Duško Radović“ gde 12, od ukupno 20 stalno zaposlenih u umetničkom ansamblu, traži smenu upravnika Miroslava Aleksića. Nezadovoljni članovi tvrde da je pozorište privatizovao, skinuo jedine dve lutkarske predstave sa repertoara, zaveo vrstu diktature i uneo mnogo napetosti u međuljudske odnose u ovom kolektivu. S druge strane, njega podržava osam mladih stipendista sa Fakulteta dramskih umetnosti koji su, u znak protesta i podrške, dali otkaze. Sam upravnik je posle toga, samovoljno, odlučio da pozorište do daljnjeg neće raditi. Teško je reći šta se u ovoj ustanovi tačno zbiva, koliki su gresi upravnika, a koliki ostalih u ansamblu. Kada se dva čoveka svađaju, oba su sumnjiva i treba o obojici davati oprezne ocene.

„Veselo“ je i među piscima. Grupa od 153 potpisnika inicijative za sazivanje vanredne skupštine Udruženja književnika Srbije traži korenite promene u funkcionisanju ove ustanove i njeno usmeravanje na esnafske probleme, umesto na dnevno-politička pitanja. Nezadovoljni sadašnjom upravom i njenim načinom vođenja su, između ostalih, i Vida Ognjenović, Svetlana Velmar-Janković, Ivan Rastegorac, Aleksandar Gatalica, Gojko Božović, Radoslav Petković, Nemanja Mitrović, Svetislav Jovanov, Svetlana Slapšak, Danilo Nikolić, Radovan Beli Marković, Ljubivoje Ršumović, Milutin Danojlić, Branko Kukić, Raša Popov, Jovica Aćin, Milan Vlajčić…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.