U trendu

„Bugarski kadril“ Srećka Đukića

BEOGRAD – U Klubu – knjižari – galeriji Glasnik danas je predstavljeno četvorotomno delo Srećka Đukića „Bugarski kadril“, za koje je vladalo izuzetno interesovanje, s obzirom da je autor renomirani diplomata io publicista.

„Bugarski kadril“ čine četiri knjige, koje su prirodno povezane, ali se mogu čitati i odvojeno, budući da su jedinstvene i po tematici i po vremenu i po mestu i u najvećoj meri po akterima.
Kako je kazao urednik u Glasniku Petar Arbutina, Đukić je boravio kao diplomata u Sofiji od 1993. do 1998. i u to je vreme vodio nerku vrstu beležaka, jer je smatrao da se radi o važnom periodu za Balkan i za srpsko-bugarske odnose, koje je sagledavao iz drugačije perspektive nego oni koji nisu bili neposredni posmatrači.

„On u svojim beleškama nije pisao ono što je javljao diplomatskom poštom i depešama već su mu kao uzor služili tekstovi Crnjanskog, Andrića i drugih srpskih pisaca koji su izvesno vreme proveli u srpskoj diplomatskoj službi“, kazao je Arbutina.

Aleksandar Životić sa katedre za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta u Beogradu ocenio je da su sva cetiri toma veoma važna iako se bave zbivanjima u Bugarskoj tokom jednog relativno kratkog perioda posmatrano iz istorijske perspektive.

„To je priča i o SFRJ-državi koja se raspada i kojoj Zapad uvodi sankcije, a autor je dao jasnu sliku o diplomatskoj službi u tako nepovoljnim uslovima“, kazao je Životić i podsetio da je Đukić do sada objavio 15 naslova iz domena ekonomsakih odnosa, jer mu je taj sektor bio prevashodno blizak.

Istoričar Vladimir Todić ocenio je da je komplet od četiri toma značajno svedočanstvo i izvor prvog reda za pisanje istorije Balkana na kraju 20. veka, jer donosi vrlo značajne informacije i analize.

„Knjige su svojevrsan ratni triler“, ocenio je Slobodan Gavrilović, član Srpskog književnog društva i bivši direktor Glasnika, koji je i sam podstakao Đukića da publikuje svoje beleške i analize o boravku u Sofiji.
Prema rečima Gavrilovića, bilo bi dragoceno da su naše diplomate napisale knjige poput Đukića za sve zemlje u našem okruženju, jer bi tako dale značajan doprinos budućim generacijama istoričara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar