U trendu

Bura u regionu: Slobodan Milošević „oživeo“ u pozorišnoj predstavi

Dvanaest godina nakon smrti, Slobodan Milošević je „oživeo“ u predstavi koja je podelila javnost i koja je debitovala u utorak na Kosovu.

„Slobodanov šou“, koji je napisala Jelena Bogavac iz Beograda, fokusira se više na lične veze Slobodana Miloševića sa suprugom Mirjanom, ćerkom Marijom i sinom Markom.

Zašto je „komad o Slobi i Miri“ izazvao buru u regionu?

U jednoj sceni Milošević teši ćerku zbog loše finansijske situacije njene radio-stanice. U drugoj govori Marku da ne pregreva vodu u porodičnom bazenu.

Predstava se završava njegovim hapšenjem i odvođenjem u Hag gde je na kraju i preminuo od posledica srčanog udara 2006. godine.

Oko 200 kosovskih Srba prisustvovalo je premijeri predstave u Gračanici, a njihovi utisci bili su dosta podeljeni.

„Oduševljena sam… Jedan mladić je najbolje opisao osećaj posle predstave: ’Sloba mi se ipak nije uvukao pod kožu‘“, rekla je Viktorija Živković, koja radi u lokalnoj školi.

Glumica Tamara Tomanović iz Beograda kaže da je cilj bio oslikati situaciju u Srbiji kroz privatan život porodice Milošević.

„Pokušali smo da prikažemo kroz njihove ličnosti šta se dešavalo i na Kosovu i u Srbiji devedesetih godina 20. veka“, rekla je Tomanovićeva.

Predstava je izazvala mnoštvo kritika kosovskih Albanaca koji čine većinu na Kosovu i Metohiji.

(B 92, Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.