U trendu

Busuf: Teroristi i bombaši nisu muslimani

BEOGRAD – Istoričar, generalni sekretar Saveta marokanske zajednice u inostranstvu i osnivač Evropsko-islamskog centra za kulturu i dijalog u Belgiji Abdelah Busuf predstavio je danas marokanski model religioznosti, koji smatra da može ponuditi rešenja svetu koji potresaju teroristički napadi.

“Svet je pod stalnom pretnjom terorista, ne postoji ni zemlja ni kontinent koji nije bio izložen terorističkim napadima, a teroristi obično koriste veru kao opravdanje, pokušavaju da nametnu retrogradnu viziju kroz pogrešno tumačenje verskih tekstova. Naš kralj je 2006. rekao da oni koji izvode terorištičke napade nisu muslimani i ne znaju ništa o islamu”, rekao je Busuf, koji je sinoć pozdravio posetioce Beogradskog sajma knjiga u ime Maroka, počasnog gosta.

On je ispričao jednu epizodu kada je uzeo taksi na aerodromu u Briselu, a 24-godišnji vozač je bio poreklom iz Maroka.

“Pitao sam ga šta želi od svoje budućnosti. Odgovorio mi je da želi da ide u Siriju i tamo umre. Pitao sam ga zašto. Rekao mi je zato što tamo ubijaju našu braću i sestre. Počeo sam da ga ispitujem da li zna šta se tamo zaista dešava i koliko poznaje islam i uvideo sam koliki je stepen neznanja kod mladih koji zbog toga postaju lake mete za manipulaciju”, rekao je Busuf.

On je naglasio da je Maroko jedna od retkih zemalja u kojima nikada nije bilo atentata i da se tamo čuva viševekovna raznovrsnost, da Jevreji, hrišćani i muslimani žive u miru, jedni pored drugih.

“Kralj Muhamed Peti je u vreme proterivanja Jevreja tokom Drugog svetskog rata rekao da u njegovoj zemlji nema Jevreja, već samo građana Maroka”, istakao je Busuf, dodavši da je marokanski kralj zaštitnik svih vernika bez obzira na njihovu veroispovest.

Naglasivši miroljubivu koegzistenciju svih zajednica i očuvanje raznovrsnosti, Busuf je objasnio da se taj marokanski model zasniva na tri stuba – malikizam, ašaritska doktrina i sufizam.

Malikizam predviđa, kako je objasnio, aklimatizaciju verskog života, “da nema odgovora iz prošlog veka na današnja pitanja”, ašaritska doktrina podrazumeva racionalan i kritički pristup problematici, za razliku od radikalnih pokreta koji “deluju na slepo, bez postavljanja pitanja”, dok je sufizam “tampon zona koja omogućava svim vernicima da upoznaju jedni druge kako bi se više cenili”.

“Strah od drugog, koji danas dominira, zapravo potiče od nepoznavanja. Bogatstvo temelja, racionalnost, kritički duh, fleksibilnost su osnovne karakteristike maronaksog modela”, istakao je Busuf.

On je naglasio i da je Maroko pomalo avangardan u poređenju sa drugim islamskim državama, zbog odnosa prema ženama, jer su žene tamo ravnopravne sa muškarcima, mogu da obavljaju iste poslove, a idu ka tome i da budu isto plaćene.

Busuf je rekao da marokanski model može ponuditi rešenja za druge zemlje i podvukao da nije dovoljno vojnim silama uspostaviti mir, već treba menjati mentalitet i prilagoditi ga današnjici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.