U trendu

Čarobna frula ponovo na sceni Narodnog pozorišta

Opera Volfganga Amadeusa Mocarta „Čarobna frula“ u režiji Ivane Dragutinović Maričić premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u sredu 17. juna u 19.30, u verziji na srpskom jeziku, najavili su danas u tom teatru.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić rekao je na konferenciji za novinare da će predstava biti izvođena u srpskom prevodu kao i opere „Seviljski berberin“ i „Slepi miš“, u skladu sa praksom koja je gotovo jedinstvena u svetu da se na scenu postavljaju prepevi tih dela.

On je rekao da je „Čarobna frula“ poslednja premijera u tekućoj sezoni Narodnog pozorišta, u kojoj je u potpunosti ispunjen plan rada te kuće, a u predstavi prvi put učestvuju i mladi i talentovani umetnici operskog studija nacionalnog teatra.

„To je obimna i složena opera sa najviše solista i sjajnim arijama, i sjajan početak za svakog umetnika mlađe generacije“, rekao je Savić i dodao da je namera uprave da se „Čarobna frula“ u kraćem „džepnom“ izdanju koristi za privlačenje nove mlade publike.

Vršilac dužnosti direktora Opere Ana Zorana Brajović rekla je da će opera „Čarobna frula“ biti svedena na jedan čin i sa još dve predstave, verovatno „Bastijen i Bastijena“ i „Služavka gospodarica“, uvrštena u program „Opera u školama“, za obrazovanje učenika osnovnih škola.

„Sve tri predstave pevaju se na srpskom jeziku, jer ta jezička barijera za publiku koja još nije upoznata sa repertoarom ne treba da postoji“, rekla je Brajović.

Rediteljka Ivana Dragutinović Maričić rekla je da je u predstavi hram Mudrosti, Znanja i Prosvećenosti pretvorila u hram kulture, kao simbol Narodnog pozorišta sa Operom, Dramom i Baletom.

Prema njenim rečima, za bogatu scenografiju opere kao motiv korišćen je i pobednički crtež sa konkursa za beogradske osnovce koji su prijavili oko 80 radova inspirisanih operom „Čarobna frula“.

Opera „Čarobna frula“ prvi put izvedena je u Narodnom pozorištu u Beogradu 1929. godine, zatim 1971. i poslednji put 1995, a u najnovijoj postavci debitovaće dirigent Stefan Zekić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.