U trendu

„Ćirilička tipografska pisma“ Lazara Dimitrijevića

    JAGODINA – U Galeriji Kulturnog centra u Jagodini otvorena je izložba „Ćiriličkih tipografskih pisama“ docenta na Filološko umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu Lazara Dimitrijevića.
    Dimitrijević, koji je i autor izložbe, se Jagodincima predstavio sa 24 (Ćirilička) tipografska pisma.
    Izložbu je otvorila urednik umetničkog programa Kulturnog centra Marija Vulić a o radovima Dimitrijevica govorio je njegov profesor Slobodan Štetić, koji je istakao da Dimitrijević „pripada najboljoj generaciji studenata iz koje su izrasli vrhunski grafički dizajneri“.
    U katalogu koji prati izložbu, profesor Dragan Pešić, ističe da je Dimitrijević „još kao student, diplomskim radom fonta „Bajka“ otkrio svoju strast i kompoleksnost stvaranja u ovoj oblasti“.
    „Poslednjih godina kreirao je tipografska pisma koja doživljavaju veliki uspeh“, ističe Pešić.
    Istoričar umetnosti Aleksandra Dimitrijević ističe da „gotovo sva topografska pisma, pored standardne latinice i ćirilice, sadrže dijakritičke znakove svih evropskih jezika“.
    „Upravo ovakvi moderni, dekorativni oblici ćirilice, u odnosu na tradicionalne i arhaične, donose njenoj poravoj promociji“, napisala je Aleksandra Dimitrijević.
    Lazar Dimitrijević je rođen 1981. godine u Bajinoj Bašti, drži nastavu na predmetima Kaligrafija i Tipografija i autor je preko 40 tipografskih pisama i učesnik na preko 40 grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
   Novinarima na izložbi je izjavio da trenutno radi na fontu koji nosi naziv „Ernest“, a zapravo se radi „o personalnom pismu koje je zasnovano na rukopisima književnika Ernesta Hemigveja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.