U trendu

„Čitanje Italije“ na Sajmu knjiga

Beograd – Italijanski institut za kulturu i Izdavačka kuća Arhipelag predstavlli su danas tri antologije savremene italijanske književnosti koje su pod objedinjujućim naslovom „Čitanje Italije“ objavljene u izdanju Arhipelaga.

O antologijskim pregledima savremene italijanske književnosti govorili su Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Snežana Milinković, šef katedre za italijanistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu i koordinatorka prevoda na srpski jezik, i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

Oni su naveli kako su u ovom izboru predstavljeni, kod nas, manje poznati savremeni italijanski pisci, ali čija dela nisu manje značajna i upućuju na poetiku savremene ittalijanske literature.

U prvom tomu knjige Čitanje Italije nalazi se izbor savremene italijanske proze. Klaudio Đunta, Ticijano Skarpa, Elena Ferante, Karmen Pelegrino, Antonio Penaki, Nikola Gardini ili Marko Balcano samo su neki od autora čiji tekstovi svedoče o raznovrsnim stilovima pripovedanja, regionalnim pripadnostima i žanrovima novije italijanske pripovedačke proze, koje, uprkos različitostima, povezuje nacionalni jezik.

U drugom tomu Čitanje Italije izbor iz savremenog italijanskog eseja pred čitaocima se nalaze eseji Alfonsa Berardinelija, Pjetra Bartola, Gracije Neri, Masima Montanarija, Marka Romana i Kjare Valerio. Eseji u ovoj reprezentativnoj i raznovrsnoj knjizi govore o temama u rasponu od modernog evropskog romana, preko sudbine moderne fotografije u klasičnim i digitalnim medijima ili prikaza gradova kao umetničkih dela, do hrane, humane istorije matematike ili tragične sudbine izbeglica koji se iskrcavaju na Lampeduzi.

U trećem tomu „Čuvari razlika“ zastupljeni su italijanski pesnici nekoliko generacija i različitih poetika: Valerio Magreli, Umberto Fjori, Đan Mario Vilalta, Lućano Ćekinel, Marija Gracija Kalandrone, Sara Ventroni, kao i Rapsodi gruppo fonografico koju sačinjavaju Luka Bombarđeri i Tomazo Pipuči. Mada različiti u širokom rasponu od istraživanja jezika do istraživanja svakodnevice, od dijaloga sa slojevima pesničke tradicije do performansa kao pesničkog izraza, ovi pesnici ispovedaju duh modernosti kao osnovni sadržaj pesničkog iskustva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.