U trendu

Čuveni američki pantomimičar Robert Post nastupa u Vranju

VRANJE – Čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post nastupiće prvi put u Srbiji na sedmom Međunarodnom festivalu pantomime „P(h)antomfest“, koji će se održati u Vranju 7. i 8. decembra, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.
On će 8. decembra od 20 časova u Domu vojske u Vranju izvesti nesvakidašnju predstavu „Postovo komično pozorište“.

„Njujork tajms“ napisao je o radu amirečkog pantomimičara da „zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi blesavih nadarenih umetnika“.

Robert Post održaće dan ranije, u petak 7. decembra od 13 časova, u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta“.
Gostovanje Roberta Posta omogućila je Ambasada SAD u Srbiji.

Post žonglira bukvalno jer drži lopte u vazduhu i figurativno, usklađujući raspored svojih nastupa sa edukativnim programima u školama, master časovima, radionicama i rediteljskim poslovima.

Režirao je za univerzitete, pozorišta, baletske trupe i bio trener i mentor velikom broju individualnih izvođača.

Bio je odlikovan nagradom Fondacije Kolumbus za izvođačke umetnosti za produkciju predstave „Kako preživeti od petog do osmog“ – multimedijalne predstave koja kombinuje Postov nastup uživo s neodoljivim video intervjuima u kojima deca razgovaraju s decom o životu u periodu od 5. do 8. razreda.
Prvog festivalskog dana, 7. decembra od 20.10, odmah posle svečanog otvaranja Festivala, biće premijerno izvedena predstava pantomime „Odluke“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.
U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Alesandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković.

Festival ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi zajedno glume čujuća i gluva lica, čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu.
Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada SAD u Srbiji.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine s plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar