U trendu

Da li ste ga pročitali? Ovo je NAJBOLJE književno delo u poslednjih 50 godina

„Laguna“ je tokom vikenda pustila u prodaju roman Majkla Ondačija „Engleski pacijent“ koji je svom autoru doneo prestižnu literarnu nagradu Buker.

U nedelju je „Engleski pacijent“, taj dirljiv i nežan roman o četvoro ljudi koje je slomio i spojio Drugi svetski rat, osvojio prvog Zlatnog Bukera pošto je proglašen za najbolju knjigu koja je za proteklih pola veka prema glasanju čitalaca bila pobednik u nadmetanju za Bukera.

„Engleski pacijent“, prema rečima PR menadžera „Lagune“ Tanje Vukčević, predivno je napisan roman, koji će čitaoce preneti u svet afričkih pustinja i beduinskih plemena i odneti do neslućenih dubina ljudskih osećanja“.

U ovom lirskom romanu, nadovezala se Vukčević, Majkl Ondačije ukršta puteve četiri slomljena bića krajem Drugog svetskog rata u napuštenoj italijanskoj vili. Bolničarka Hana, ojađena sveprisutnom smrću, opsesivno neguje svog poslednjeg preživelog pacijenta. Osakaćeni lopov Karavađo pokušava ponovo da pronađe sebe.

Povučeni indijski miner Kip traži skrivene bombe u predelima gde ništa nije bezbedno. Svakoga od njih na različit način opseda tajanstveni engleski pacijent koji, izgoreo do unakaženosti, leži u sobi na spratu sam sa svojim uspomenama.

„Četvoro ljudi, u početku su samo stranci koji su se igrom sudbine zatekli na istom mestu. S vremenom počinju deliti svakodnevicu, polako se zbližavaju i jedni drugima otkrivaju krhotine svoga života. Kroz celu priču provejavaju sećanja tog bezimenog čoveka – na zabranjenu ljubav, plamenu strast i rušilački gnev – a tajne koje će se razotkriti zauvek će promeniti sve likove! istakla je Tanja Vukčević. .

Ondači je u jednom intervjuu rekao da je „roman počeo sličicama nalik na san, koje je spojio u priču“. Autor je priznao i da prilikom pisanja, nije bio siguran šta piše i šta će pisati. Ali, s obzirom da je majstor pera, sve te sličice su se spojile u očaravajući roman.

Po ovom romanu je snimljen istoimeni film, nagrađen sa devet Oskara.

„Senzualna, misteriozna, rapsodična knjiga koja prenosi čitaoca u neki drugi svet… Najdublje dosadašnje Ondačijevo istraživanje prirode identiteta“, napisao je kritičcar „San Francisko Kronikla“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.