U trendu

Dama kao detektiv

Kada se pomenu detektivi, najčešće asocijacije su Šerlok Holms, Herkul Poaro, ili, ako se o damama radi, gospođica Marpl. Poslednjih godina, međutim, sve su popularniji romani Aleksandra Mekol Smita o Mmi Ramocve, detektivki iz Bocvane.
Prvi roman u seriji (za sada knjiga ima pet) je „Prva damska detektivska agencija“. Glavna junakinja je Mma Ramocve, solidno građena dama iz Bocvane od 35 godina, sa jako lošim brakom iza sebe i tužnim sećanjem na petodnevno materinstvo. Njen otac umire, a ona uz pomoć nasledstva ispunjava svoju veliku želju: otvara prvu damsku detektivsku agenciju i postaje prva žena-detektiv u Africi.
Kada se kaže „prva žena-detektiv“, to može da asocira na feminizam, ali u ovoj knjizi toga nema. Mma Ramocve je dobroćudna žena koja detektivsku agenciju otvara u iskrenoj želji da pomogne svojim sugrađanima u rešavanju svakodnevnih problema, kao i da se bavi onim što zaista voli; i da možda, možda, pomažući drugima, uspe da pomogne i sebi, da zaleči emotivne rane nastale zbog teške prošlosti.
Slučajevi koje ova dama rešava nisu velike misterije, reč je o svakodnevnim stvarima kao što su neverni muž, otac koji sumnja da se njegova ćerka, uprkos zabrani, zabavlja sa momcima, doktor koji se čudno ponaša, tj. nekada kao da odlično zna svoj posao, a nekada kao da nema pojma… Sve ove slučajeve Mma Ramocve rešava uz pomoć intuicije, promućurnosti i poznavanja ljudske prirode. Njen cilj nikada nije da „zločince privede pravdi“, već pre da pomogne žrtvama. A najveći izazov za njene sposobnosti predstavljaće slučaj nestalog jedanaestogodišnjeg dečaka – sumnja se da je kidnapovan da bi bio upotrebljen za magijske rituale i da je, shodno tome, najverovatnije mrtav. Mma Ramocve je, između ostalog, i veoma uporna žena i ne namerava da odustane dok ne sazna šta se sa nestalim detetom dogodilo…
Mma Ramocve je veoma dopadljiv lik, nekada izuzetno pronicljiva, nekada naivna poput deteta, nekada plašljiva, ali uvek kada je to neophodno hrabra i jaka – i, iznad svega, veoma topla i dobroćudna osoba. I ostali likovi su uverljivi, neki simpatični, neki baš i ne, ali svi veoma životni. Mali problem predstavlja blago haotična struktura romana, koji skakuće između sadašnjosti i prošlosti – tu je i rešavanje slučajeva, i priča o prošlosti Mme Ramocve (nije ispričana hronološkim redosledom), pa se može desiti da povremeno budete nakratko zbunjeni dok se pitate kada se tačno i gde odigrava određena scena. Zbunjenost i snalaženje traju kratko i ne smetaju previše. Izuzev toga, „Prva damska detektivska agencija“ je veoma lepa knjiga – neke od situacija koje obrađuje jesu mučne, ali opšti utisak je ipak vedrina, toplina, optimizam i nada. Nada da i jedna bucmasta tridesetpetogodišnjakinja iz veoma siromašne zemlje može od svog života da načini nešto i te kako vredno življenja, pa i da nađe sreću u životu.
Po ovom romanu se snima i film, sa pevačicom Džil Skot (na slici) u glavnoj ulozi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.