U trendu

Dan filmske knjige na Sajmu knjiga

BEOGRAD – Na štandu Filmskog centra Srbije u hali 2a Beogradskog sajma sutra će biti upriličen Dan filmske knjige, tokom kojeg će popust na izdanja FCS-a biti 70 posto.

Ljubitelji sedme umetnosti i književnosti moći će da kupe knjige posvećene filmu po ceni od 100 dinara, a na iznos veći od 1.000 dinara sleduje poklon knjiga.

Od početka godine Filmski centar Srbije objavio je sedam novih naslova.

Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti, podseća da je Filmski centar Srbije izdavačku godinu započeo kultnom knjigom Zuzane Gindl-Tatarove „Praktična dramaturgija“, a da je za sam Sajam knjiga izašla knjiga „Nemrtvi: Teorije filma o zombijima“, zbornik radova nemačkih teoretičara filma, sociologa i filozofa.

Knjiga „Nemrtvi: Teorije filma o zombijima“ urednika Florijana Krautkremera, Mihaela Firsta i Serjože Vimera obuhvata različite perspektive i unakrsna iščitavanja žanrovskih i podžanrovskih obrazaca.

Stojanović skreće pažnju i na knjige „Milena Dravić ili ključ snova“ Anite Panić, „Portreti: 24 sličice u sekundi (eseji o jugoslovenskom filmu)“ Srđana Vučinića i „Češka škola u raljama soc-neorealizma“ Mikana Marinovića.

Veliku pažnju filmske javnosti izazvala je, podseća Stojanović, pojava „Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017“ autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića.

Knjiga je imala do sada dva izdanja i u pripremi je redukovano englesko izdanje koje će iz štampe izaći do kraja godine, a autori će potpisivati knjigu 27. oktobra na štandu FCS-a.

Stojanović je najavio da će do kraja godine izaći još tri filmska naslova, među kojima su knjiga Ivane Kronje „Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma“ i prošireno i dopunjeno izdanje knjige Grega De Kjura „Jugoslovenski crni talas“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar