U trendu

Dan otvorenih vrata u Salonu Muzeja savremene umetnosti

U okviru izložbe slovenačke umetnice Jasmine Cibic „Srušiti i iznova izgraditi“ sutra će u Salonu Muzeja savremene umetnosti biti organizovan Dan otvorenih vrata, a na sva pitanja zainteresovanih odgovaraće kustoskinja Una Popović.

Postavka se bavi istraživanjem kako umetnost i arhitektura mogu da posluže kao sredstvo moći svakog političkog uređenja. Sastoji se od performativne akcije (izvedene na otvaranju) i filma, koji je za ovu priliku sniman u Palati Srbija.

Reč je o trećem poglavlju većeg rada pod nazivom „Spielraum“ na kojem je umetnica radila godinu dana: prvi deo prikazan je u Ludvig Muzeju u Budimpešti, a drugi u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani.

Nekadašnja Palata Federacije izabrana je kao lokacija za snimanje filma, jer ilustrativno ukazuje na pitanje šta se događa jednoj ikoni nacionalne baštine kada izgubi svaku mogućnost (re)prezentacije.

Zgrada, koja je završena tokom 1961. i u kojoj se održala prva konferencija Pokreta nesvrstanih, bila je zamišljena kao deo urbanističkog plana za Novi Beograd i predstavljala je fizičko oličenje novih ideja u posleratnoj Jugoslaviji.

U razdoblju oskudnih sredstava, njena izgradnja postala je vizuelna parafraza izgradnje nove federativne države i njenih ideoloških podupirača.

Nekad pozornica nove svetske politike, danas predstavlja zaštićeni istorijski spomenik koji služi za diplomatske protokole: lišena glumaca, sama pozornica postaje glumac, i upravo tu pozornicu umetnica razmatra u projektu „Srušiti i iznova izgraditi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar