U trendu

Danas počinje 9. Green fest

BEOGRAD – Najbolja i najnovija filmska ostvarenja u oblasti ekologije, životne sredine, održivog razvoja i ljudskih prava, i ove godine će biti okosnica programa Međunarodnog festivala zelene kulture „Green fest“, koji će od danas do 16. novembra biti održan u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Plastika nije igračka. Promeni igru!“.

Deveto izdanje festivala donosi sedam dokumentarnih filmova, od toga šest će imati premijeru u Srbiji, kao i 54 filma kratkog i srednjeg metra od ukupno 1.486, koliko ih je prijavljeno na konkurs festivala.

Prva projekcija je zakazana za 13. novembar u 18 časova, kada će biti prikazan film „Plastični okean“, u izvršnoj produkciji Leonarda Di Kaprija, sniman četiri godine na 20 lokacija širom sveta.

Priča zamišljena kao „lov“ na neuhvatljivog plavog kita, iznenadnim zapletom postaje film o neverovatnom zagađivanju okeana plastikom, ali i posledicama po zdravlje životinja i ljudi.

Festival će biti zvanično otvoren dodelom nagrada za najbolje filmove kratkog i srednjeg metra, nakon čega sledi premijerna projekcija višestruko nagađivanog filma „Riverblue: Da li moda može da spase planetu?“, o uticaju „brze mode“ i proizvodnje farmerki, ali i inovativnim rešenjima u ovoj industriji koja mogu da dovedu do pozitivnih promena u stvaranju „etičke i održive mode“ kao globalnog koncepta u proizvodnji odevnih predmeta.

Na programu će biti i dva filma koja se bave uticajem i lažnim predstavljanjem etike i održivosti multinacionalnih korporacija – „Raundap na optuženičkoj klupi“ rediteljke Mari-Monik Roben i „Zelena laž“ Vernera Botea.

Tu su i američki film „Tačka bez povratka“ o prvom letu oko planete avionaa „Solar Impact“, „Mladi i nezaustavljivi“ o pokretu mladih koji ozbiljno shvataju hitne probleme i ozbiljno stanje životne sredine na globalnom nivou, „Pronalazači budućnosti“ koji vodi gledaoce među mlade koji neumorno rade na rešenjima lokalnih problema, kroz razvoj ideja, tehnologija i prototipa koje predstavljaju na najvećem svetskom tekmičenju srednjoškolaca u Los Anđelesu.

Svi dugometražni filmovi će se od ove godine takmičiti za nagradu publike, a glasanje će se vršiti putem zvanične prezentacije festivala.

Svi posetioci će imati prilike da obiđu postavke mladih i afirmisanih autora iz Srbije, poput akademskog umetnika Ivana Kocića, dizajnerki Milice Marinković i Jane Blue, kao i postavku „Podmorničarka“ slovenačkog vajara Roberta Juraka.

Biće predstavljeni ekološki i reciklirani proizvodi, a posetioci će moći da se zabave i nauče nešto novo kroz tehnologiju virtuelne realnosti, video i foto izložbe.

Obrazovni program ove godine donosi predavanja „Maximum Dizajn – minimalni otpad“, „Kako napraviti uspešan zeleni startap u Srbiji“, panel diskusije „Plastika nije igračka“ o zdravstvenim aspektima upotrebe plastike u svakodnevnom životu i „Gluvo proleće“ o zaštiti ptica i crvenoj listi ovih ugroženih vrsta.

Najavljen je i program obuke za mlade novinare „Ekološki otisak medija – trendovi i tendencije“ i radionice i predavanja za učenike osnovne i srednje škole.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar