Danas se završavaju 24. Dani Zorana Radmilovića

U Zaječaru se danas završavaju 24. Dani Zorana Radmilovića, pozorišni festival na kojem je od 24. oktobra izvedeno deset predstava iz Srbije i regiona, u selekciji Saše Latinovića.

Organizatori su saopštili da su izuzetno zadovoljni kvalitetom predstava i glumačkih ostvarenja, koja su dostojna velikana srpskog glumišta Radmilovića, a takođe odzivom publike, koja je svake večeri punila salu Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“.

Foto: Beta

Foto: Beta

Festival je otvorio ansambl domaćina premijerom predstave „Skupljači perja“, po dramatizaciji istoimenog filmskog scenarija Aleksandra Saše Petrovića, u režiji Darka Štetina.

Potom su u konkurenciji za nagrade gostovali Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke sa dramom Aleksandra Popovića „Mrešćenje šarana“ u režiji Egona Savina i Narodno pozorište iz Beograda sa sa još jednim komadom Popovića – „Bela kafa“ u režiji Milana Neškovića.

Iz Beograda su učestvovali i Malo pozorište „Duško Radović“ sa predstavom „Pop Ćira i pop Spira“ Stevana Sremca u režiji Jovice Pavića, Atelje 212 – „Strujosek“ Aleksandra Radivojevića u režiji Aleksandra Švabića i Beogradsko dramsko pozorište – „Tri klase i gospođa Nušić“ Vladimira Đurđevića u režiji Milice Kralj.

Šabačko pozorište prikazalo je „Kainov ožiljak“ po tekstu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića u režiji Juga Radivojevića, Kraljevačko pozorište „Kokošku“ Nikolaja Koljade u režiji Radoslava Milenkovića, a Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca komediju „Prevaranti u suknji“ Kena Ludviga u režiji Milana Jovanovića.

Iz Hrvatske je gostovalo Kazalište Virovitica/Gradsko kazalište Joza Ivakić sa predstavom „Nećeš razbojniče“ Zoltana Egrešija u režiji Dražena Ferenčine.

Sutra će u čast nagrađenih zaječarski teatar izvesti „Malog princa“, dramatizaciju teksta Antoana de Sent Egziperija u režiji Saše Latinovića.

Na festivalu se dodeljuju nagrada „Zoran Radmilović“ za najboljeg glumca i „Krstomir Milovanović“ za vizuelni identitet, kao i nagrada publike za nabolju predstavu.

Predsednik stručnog žirija za glumačke nagrade biće glumac Tihomir Arsić, a članovi pozorišni kritičar Željko Jovanović i profesor Univerziteta „Džon Nezbit“ katedre za kulturu i medije Nada Torlak.

O nagradi za vizuelni identitet odlučuje žiri u sastavu: Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja Zaječar, Nina Pogarčić, istoričar umetnosti i Mirko Stokić, scenograf.

Inače, kao i ranijih godina, svake večeri je dodeljivan „Zoranov brk“ za najboljeg glumca u predstavi od te večeri.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar